Onnistuneet ylioppilasjuhlat

Kevään juhlakausi huipentuu toukokuun viimeisenä viikonloppuna vietettäviin lakkiaisiin. Valmistujaisjuhlat ovat nuoren elämässä tärkeä etappi kohti aikuiselämää. Hyvä suunnittelu takaa onnistuneet juhlat.

Valmistujaispäivä on yhtä juhlaa aamusta iltaan. Ensin juhlitaan koululla, sitten kotona ja useimmiten päivä päättyy luokkatovereiden tai ystävien kanssa vietettävään iltajuhlaan.

Jos koulun tilat ovat pienet, sääntönä on että koulun juhlaan osallistuvat vain vanhemmat ja isovanhemmat. Valmistumisjuhlaan kotona ovat tervetulleita lähiomaiset, kummit ja ystävät ilman kummempaa kutsua. Jos haluat varmistaa haluttujen vieraiden saapumisen, kannattaa lähettää kutsut etukäteen tai ilmoittaa juhlista soittamalla.

Notkuva noutopöytä

Valmistujaisjuhlaan sopii parhaiten cocktailtilaisuuden tyyppinen noutopöytä. Tarjoilun täytyy olla helposti pelkällä haarukalla tai sormin seisaaltaan syötävää.

Monilla vierailla on samana päivänä useampia tilaisuuksia, joten he vain pistäytyvät onnittelemassa nuorta, eivätkä edes odota runsasta tarjoiltavaa. Perinteinen täytekakku sopii myös valmistujaisjuhlien leivonnaisvalikoimaan.

Noutopöydän ruokatarjoilun voi rakentaa niin monella tapaa kuin mielikuvitusta riittää. Erilaisten maateemojen mukaan (esimerkiksi italialainen, espanjalainen tai meksikolainen menu), jolloin pöytään katetaan näiden maiden erikoisuuksia. Vuodenaikateemassa käytetään hyödyksi sesongin raaka-aineita; keväällä parsaa, kesällä uusia perunoita ja marjoja, syksyllä uuden sadon vihanneksia tai vaikka riistaa.

Perinteinen suomalainen pitopöytä rakentuu runsaasta kalavalikoimasta, lihaleikkeleistä, salaateista, lämpimistä liharuuista ja laatikoista sekä jälkiruuista.

Malja valmistuneelle

Kuohuviinin asemaa onnittelujuomana on vaikea horjuttaa. Kuohuviini valitaan nykyään usein myös koko aterian juomaksi. Juoman kepeät kuplat ovat omiaan nostamaan ilon pintaan ja irrottamaan ihmisen arjen yläpuolelle.

Valmistujaisiin sopii onnittelujuomaksi mainiosti vaikka kesäinen, kevyt kuohuviinipohjainen booli tai sitten kuohuviini. Alkoholiton booli, Pommac tai mehu vaihtoehtoina. Koska vieraita käy usein onnittelemassa pitkin päivää, lasiin on välillä syytä kaataa alkoholitonta juomaa.

Booli, tai makea kuohuviini, sopivat vaikka kahvin korvikkeeksi täytekakun kanssa. Ensimmäisenä nuorta onnittelevat vanhemmat, ja maljaan voivat yhtyä jo paikalla olevat vieraat. Tämän jälkeen sankari voi skoolata myöhemmin tulevien kanssa erikseen.

Juhlapöydän juomasuositukset

Gancia on yksi Italian vanhimmista kuohuviininvalmistajista. Edelleen perheyrityksenä, jo viidennessä polvessa, toimivan viiniliikkeen perusti Carlo Gancia 1850-luvulla.

Gancia Prosecco Brut

Kuiva ja pirteähappoinen Gancia Prosecco Brut on oiva valinta juhlapöytään. Hedelmäinen ja kevyen sitruksinen kuohuviini maistuu erityisen hyvin suolaisten leipien, juustojen ja salaattien kanssa. Gancia Prosecco Brut sopii aperitiiviksi tai onnittelumaljaksi.

Gancian kuivista kuohuviineistä tunnetaan Suomessa parhaiten pelkistetyn tyylikkääseen pulloon pakattu Gancia Prosecco Brut. Sen valmistukseen käytetyt rypäleet ovat kasvaneet Veneton viinialueella Koillis-Italiassa.

Gancia Asti

Aromikas ja makea Gancia Asti toimii parhaiten jälkiruokien kanssa. Makea kuohuva maistuu myös aperitiivina tai maljajuomana. Hedelmäisessä maussa on aavistus sitruunaa ja rusinaa.

Gancia Asti valmistetaan Astin kaupungin ympäristössä sijaitsevilta viinitarhoilta käsin poimituista moscato-rypäleistä. Käyminen tapahtuu terästankeissa kontrolloidussa lämpötilassa. Viini pullotetaan aina vasta juuri ennen markkinoille tuloa sille tyypillisen hedelmäisen raikkauden säilyttämiseksi. Gancia Asti on Suomen suosituin makea kuohuviini, ja kahdeksanneksi suosituin kuohuviini.

Tarjoa kuohuva kylmänä

Kaikkien juomien tarjoilussa on tärkeää, että ne tarjotaan oikeassa lämpötilassa. Kuohuviinin tarjoilulämpötila on 5–8 astetta. Mitä makeampi viini, sitä viileämpänä se kannattaa tarjota.

Nuoret samppanjat tarjoillaan yleensä 8-asteisina, ikääntyneet 10-asteisina. Vältä juomien viilentämistä pakastimessa, sillä se aiheuttaa shokin viinille ja pilaa taatusti laadun

Näin avaat pullon oikeaoppisesti

– Älä hölskytä pulloa tarpeettomasti kuljetuksen aikana ja anna pullon rauhoittua ennen avaamista muutama tunti (mieluiten jääkaapin hyllyllä, ei ovilokerossa).
– Jäähdytä pullo ennen avaamista joko vesi-jääseoksessa (noin 20 minuuttia) tai jääkaapissa (3–4 tuntia).
– Poista korkkia ympäröivä folio ja rautakehikko. Pidä toisella kädellä tukevasti kiinni sekä pullon kaulasta että korkista, joka saattaa joskus pyrkiä ulos pullosta omia aikojaan.
– Tartu toisella kädellä tukevalla otteella kiinni pullon pohjasta.
– Pidä pulloa vasemmalla kädellä vinossa asennossa, kaulaosa hieman ylöspäin, ja paitsi itsestäsi, varmuuden vuoksi aina myös yleisöstä poispäin suunnattuna.
– Pyöritä oikealla kädellä pulloa pohjasta ja jarruta vasemmalla kädellä pullosta pois pyrkivää korkkia.
– Toimi hitaasti, mutta varmasti.
– Varaa lasitarjotin lähettyville ja esimerkiksi pyyheliina tai servietti, jos viini sattuisikin vaikka kuohahtamaan yli.
– Kaada lasiin ensin vähän viiniä. Odota että kuohu laskeutuu ja lisää sitten loput. Älä kaada lasia liian täyteen.

Kuvat: Lehtikuva ja SXC
Lähde: Gancia ja www.kaikkijuhlista.fi
Artikkelin tarjoaa: Interbrands Wines & Spirits Finland Oy

Artikkelin tarjoaa:
Interbrands Wines & Spirits Finland Oy

Lue myös:

    Uusimmat