Onko sinullakin ärsyttäviä sukulaisia? Näin selviät heistä!

Yhteisissä juhlissa ja illanvietoissa lähimmäisten ärsyttävät piirteet korostuvat. Sukukärhämät eivät ole kaukana, mutta miten välttää sotkut?

Niinhän se on, että raivostuttava Eini-täti saattaa normaalissa arjessa olla ihan mukava ja aikuisesti käyttäytyvä nainen. Suvun piirissä hän kuitenkin taantuu kaikesta mäkättäväksi riitapukariksi. Kyse ärsytystä herättävässä roolissa on omaksutusta käytöksestä: näin riidankylväjä on oppinut keräämään huomiota tarpeilleen.

Muiden käytökseen on hankala vaikuttaa, mutta omaa suhtautumista muuttamalla voi saada ihmeitä aikaan. Lue realsimple.comin käytös- ja perhesuhdeasiantuntijoiden vinkit seitsemän tyypillisen ongelmapersoonan käsittelyyn.

"Rakentava" kritisoija

Tyypillinen repliikki: "Kun olin samassa tilanteessa, tiesin täsmälleen, mitä pitää tehdä." Hänellä on vankkumattomat neuvot kaikkeen lastenkasvatuksesta helmanpidennykseen.

Kritisoija luottaa kykyynsä saada sinut suunniltasi. Älä tartu täkyyn: kiitä häntä, muistuta seikoista, joita hän ei ole ehkä tullut ottaneeksi huomioon ja siirry toiseen aiheeseen. Jos piikikkäät kommentit eivät näe loppua, keskeytä arvostelija tokaisemalla viileästi: "Älä huolehdi minusta, kaikki on hyvin!"

Vapaamatkustaja

Tyypillinen repliikki: "Jep, hetki vain... Olen ihan pian siellä." Hän pyrkii laistamaan kokkauksesta, siivoamisesta, lastenhoidosta ja jopa kynttilöiden sytytyksestä.

Laiskuri ei välttämättä käsitä, että muut ylipäätään kaipaavat askareissaan auttavaa kättä, tai hän pelkää mokaavansa, jos yrittää auttaa. Anna hänelle selkeät ohjeet, kuten: "Harri, olisi hienoa, jos voisit aloittaa astioiden tiskaamisen. Haen sinulle esiliinan."

Ilopilleri

Tyypillinen repliikki: Erilaiset huudahdukset, tyyliin: "Hei, tyypit! Kaikki kokoon ja lumeen laulamaan!" Miss tai mister päivänpaiste pursuaa intoa.

Jos et ole itse juhlatuulella tai ilopillerin hyvä tuuli tuntuu pakotetulta, hän voi alkaa käydä hermoille. Älä silti yritä tukahduttaa hänen riemuaan, sillä hän pitää huomion keskipisteenä paistattelusta. Pidä kuitenkin huolta, ettei hän ylipuhu sinua änkemään hilpeitä poronsarvia illallispöytään. Säilytä etäisyys.

Liioittelija

Tyypillinen repliikki: "Poliisit sanoivat, ettei ryöstöä oltaisi selvitetty ilman minun vihjettäni." Suurentelija ei lopeta saavutuksilla, työtapahtumilla tai lasten tekemisillä mässäilyä.

On rumaa nolata vieras, joka mahdollisesti liioittelee epävarmuuttaan. Pieni ylihehkutus hänen suunnaltaan ei lopulta tee sinulle hallaa, varsinkin jos se nostaa toisen itsetuntoa. Lisäksi suurin osa muista vieraista todennäköisesti huomaa, mikä mahtipontisuuden taustalla paistaa.

Marttyyri

Tyypillistä repliikkiä ei ole, sillä marttyyri uurastaa edelleen lieden ääressä muiden jutustellessa. Päätteeksi hän antaa kaikkien tietää, kuinka monta perunaa hän joutui kuorimaan, ja näyttää vesirakkulat todisteeksi.

Kun hän aloittaa illallisuhraustensa esittelyn, keskeytä ja sano: "Siksipä sinun onkin hyvä rentoutua loppuilta." Kysy, tarvitseeko hän apua; olet ainakin yrittänyt helpottaa hänen taakkaansa. Uhrautuja saa selvästi käytöksestään jonkinlaista tyydytystä tai paremmuudentunnetta.

Kyräilijä

Tyypillinen repliikki: "Mikä sinusta on parasta." Hän päättää jokaisen mielipiteen hitusensa kysymysmerkkiin. Passiivisaggressiivisesti käyttäytyvä kyräilijä tietää, mitä haluaa, mutta kertoo sen liian myöhään.

Kyseinen henkilö on loukkaantunut, koska olet epäonnistunut lukemaan hänen mieltään. Hänen käytöksensä on hienovaraisen manipuloivaa, eikä hän välttämättä ole siitä itse tietoinen. Unohda syyllisyys, kun hänen mielipiteensä taas selviää vasta päätöksenteon jälkeen.

Ylijakaja

Tyypillinen repliikki: "Lääkäri ei osannut sanoa, mitä se on, mutta se kutiaa kuin mikä... Haluatko nähdä?" Jakaja ei huomaa, että hänen viljelemänsä inhat yksityiskohdat eivät sovellu siistiin pöytäkeskusteluun.

Hän tekee usein virhearviointeja sosiaalisissa tilanteissa ja luulee muiden haluavan tietää, mitä hän on joutunut kokemaan. Vaihda aihetta hienovaraisesti, esimerkiksi näin: "Olen kuullut, että iskias voi olla hyvin piinaava, varsinkin raskaana ollessa. Annikki, koska tytärpuolesi laskettu aika olikaan?"

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja