Onko puukipsi uusi Angry Birds?

Kuusihakkeesta ja biohajoavasta muovista valmistetty puukipsi on syrjäyttämässä muut kipsausmateriaalit. Materiaalin keksi kaksi nuorta suomalaista kemian alan tohtoria, jotka saivat mukaansa kokeneen ortopedin sekä bisnesenkeleitä. Nyt uusi innovaatio on käytössä 40 sairaalassa Suomessa ja myyty jo 10:een muuhunkin maahan. Keksinnön arvoksi veikataan ainakin satoja miljoonia euroja.

Nuoret kemian alan tohtorit Petro Lahtinen ja Antti Pärssinen työskentelivät samassa huoneessa Helsingin yliopistolla, kun he alkoivat omien sanojensa mukaan vähän vain kokeilla ja yhdistellä eri projekteissa syntyneitä materiaaleja ja tietojaan. Lahtisella oli tutkimustietoa mm. sellunvalkaisusta ja bioetanolista ja Pärssisellä biohajoavista polymeereistä.

Myynnissä apuna kokeneita henkilöitä

Syntyi kevyttä, myrkytöntä, biohajoavaa ja hengittävää materiaalia, joka alkoi muotoutua uudeksi kipsausinnovaatioksi ja isoksi vientituotteeksi, kun mukaan saatiin kokenut ortopedi Jari Salo. Syntyi myös Onbone-yritys, johon saatiin mukaan lisäksi Orion Pharman johtotehtävissä toiminut Matti Vaheri, Neste Chemicalsissa ja StickTech Oy:ssä tuotekehitysprojekteja vetänyt Karri Airola sekä Biotie Therapiessa toiminut Kauko Kurkela. Kokeneet seniorit ovat opastaneet nuoria tohtoreita kaupallistamaan keksintöään.

Yrityksessä on omistajana myös suomalais-saksalainen Inveni Capital. Rahoitusta on saatu myös Tekesiltä.

- Meillä on nyt jälleenmyyntisopimus kipsauslastasta 10 maahan lähinnä tässä Itämeren alueella sekä Isoon-Britanniaan, toimitusjohtajaksi muuttunut tohtori Petro Lahtinen kertoo.

Tällä hetkellä uutta kipsauslastaa käytetään lähinnä käden murtumiin, mutta yritys toivoo saavansa alaraajoihin soveltuvan kipsauslastan markkinoille jo ensi vuonna. Yrityksessä on myös mietitty, voisiko siitä valmistaa suojuksia jalkapalloilijoille ja jääkiekkoilijoille. Muotoilijat ja askartelijat ovat olleet kiinnostuneita materiaalista, jota voi kuumana muotoilla kuin piparitaikinaa, mutta joka kovettuu jäähtyessään.

Keksijät eivät ole rikastuneet - vielä

Mutta ovatko keksijät jo miljonäärejä?

- No ei vielä, mutta jos tämä tuote myy maailmalla läpi, sekin on mahdollista. Se vähän kyllä harmittaa, että Angry Birds on helpommin markkinoitava tuote, Lahtinen nauraa.

Sen verran Lahtinen paljastaa, että kertoo entisen yliopistotutkijan ajelevan nyt hyvällä työsuhdeautolla.

Ensimmäinen alan uutuus vuosikymmeniin

Lääkintävahtimestari Kari Kanerva Töölön sairaalasta on kipsannut potilaita jo 20 vuotta. Hän on tyytyväinen uuden materiaalin myrkyttömyyteen.

- Kun käytetään synteettisiä muoveja, silloin aina ajatellaan sitä, mitä myrkkyjä niistä vapautuu hengitettävään ilmaan.

Puukipsiä käyttävä kipsaaja ei tarvitse kumihanskoja, hengityssuojaimia tai kaasuja keräävää imuria.

Potilaat ovat kiitelleet etenkin puukipsin keveyttä ja hengittävyyttä esimerkiksi kesähelteillä. Puukipsi läpäisee myös röntgensäteet.

Perinteisesti suurin osa murtumista on kipsattu joko lasikuitu- tai kalkkikipsillä. Puukipsi on ensimmäinen uusi innovaatio alalla vuosikymmeniin.

Ei sentään paperiteollisuuden korvaajaksi

Metsäteollisuus ry:ssä kehutaan uutta tuotetta, mutta laitetaan samalla jäitä hattuun.

- Puukipsi on aivan loistava esimerkki innovatiivisista tuotteista, joita puusta voi tehdä. Mutta ei ole realistista ajatella, että puukipsistä tulisi paperiteollisuuden korvaaja - kysymys on enemmänkin täydentävästä tuotteesta, Metsäteollisuus ry:n liiketoiminta- ja innovaatioympäristön johtaja Antro Säilä toteaa.

Vertailun vuoksi: Suomen metsäteollisuuden viennin arvo on yli 10 miljardia euroa ja kipsausmarkkinoiden arvoksi arvioidaan noin puoli miljardia euroa.

- Pieniä keksintöjä tehdään koko ajan, mutta viimeisin iso keksintö ennen tätä puukipsiä oli UPM:n puuprofiilikomposiitti, jota valmistetaan tarralaminaattituotannon jätteestä. Sitä käytetään mm. ulkoterasseihin, koska siitä ei jää tikkuja jalkoihin eikä se harmaannu, Säilä kertoo.

Puukipsin raaka-ainetta, hienojakoista ja puhdistettua kuusihaketta, valmistava suomalaisyritys ei ole halunnut nimeään julkisuuteen.

Lue myös:

    Uusimmat