Mainos

Onko helle tehnyt asuntoon tukalat oltavat? Jos viilennyksen ensiapu ei auta, liian kuuma asunto voi oikeuttaa vuokranalennukseen

1:48

Helle voi tehdä asunnosta tukalan kuuman. Mikäli vuokralaisen asunnon lämpötila kohoaa liian korkealle, on vuokralainen oikeutettu vaatimaan vuokranantajalta ratkaisua lämpötilan laskemiseen tai vuokranalennukseen.

Video: MTV:n meteorologi Pekka Pouta havainnollistaa Sini-koiran kanssa, miten helteiltä voi suojautua. Sini saa videolla yllensä koirille suunnitellun vaatteen, jonka voi kastella olon helpottamiseksi. 

Kun asunnon lämpötila menee yli 32 asteen, voidaan todeta asunnossa olevan puute, kertoo Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

– Jos asunto on puutteellinen, vuokralaisella on oikeus vaatia vuokranalennusta siltä ajalta, kun puute on olemassa ja myös puutteen korjaamista, Koro-Kanerva kertoo.

Moni vuokranantaja pyrkii kuitenkin helpottamaan asunnon lämpötilaa nopeilla ratkaisuilla.

– Lähinnä ensiapu tulee kysymykseen, eli esimerkiksi tuulettimen hankkiminen tai sälekaihtimien asentaminen auringonvalon blokkaamiseksi, Koro-Kanerva kertoo.

Korvaus voi olla 10–20 prosenttia vuokrasta

Oikeutta vuokranalennukseen ei ole, jos asunnon lämpötila saadaan laskettua normaaliin lämpötilaan. Jos puute jatkuu, alennus tulee kysymykseen.

Huoneilman lämpötilan tulee olla asunnossa lämmityskauden ulkopuolella 18–32 astetta. Lämpötilasta määrää sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon terveydellisistä olosuhteista.

– Vuokranantajan vastuuta lämpötilan suhteen ei ole erikseen määritelty, mutta vuokranantaja vastaa siitä, että asunto on sopimuksen mukainen, turvallinen ja terveellinen, Koro-Kanerva kertoo.

Alennuksen suuruus ratkaistaan aina tapauskohtaisesti, mutta Koro-Kanerva arvioi sen olevan suurimmillaan 10–20 prosenttia vuokrasta.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Viikonloppuna luvassa on voimakkaita ukkosia.

Yhteys viranomaisiin, jos vuokranantaja ei kuuntele

Kaikkeen vuokranantajakaan ei voi vaikuttaa. Asunnon tekniset ratkaisut helteen aiheuttaman kuumuuden helpottamiseksi ovat usein taloyhtiön vastuulla. Silloin vuokranantaja voi olla yhteydessä taloyhtiöön.

Jos vuokranantaja ei ota asunnon puutteisiin liittyviä tai terveyteen vaikuttavia kysymyksiä vakavasti, voi vuokralainen olla yhteydessä terveysvalvontaviranomaisiin.

Koro-Kanerva ei kuitenkaan usko, että väliaikaisen helteen suhteen viranomaiset ehtisivät paikalle toteamaan puutetta ajoissa.

– Yleensä terveysvalvontaviranomainen puuttuu tilanteeseen, jossa asunto on liian kylmä. Kylmät jaksot, jolloin asunnot ovat liian kylmiä, ovat pidempiä ja silloin terveysvalvontaviranomaista voidaan hyödyntää.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja