Omikronin jälkeenkin tulee koronavariantteja, mutta rajoitusten keventämisessä on virologin mukaan silti järkeä: "Hyvä sauma"

Ravintola- ja tapahtumarajoituksia kevennetään 2:01
Ravintola- ja tapahtumarajoituksia kevennetään – Seitsemän uutiset kertoo, miten päivä on otettu vastaan yrittäjien saralla.

Koronarajoituksia alettiin keventää maanantaina Suomessa. Uudet koronaviruksen valtavariantit saattavat kuitenkin tuoda rajoitukset jossain kohtaa takaisin.

Maanantaista alkaen ruokaravintolat ja baarit saavat olla auki puoleenyöhön ja tarjoilla alkoholia kello 23:een asti. Tavoitteena on, että ravintolarajoituksista luovuttaisiin kokonaan maaliskuun alussa.

Lisäksi tällä viikolla useissa sairaanhoitopiireissä kokoontumisrajoitukset joko kevenevät tai poistuvat kokonaan.

Virologian professori Olli Vapalahden mukaan koronarajoitusten keventäminen tulee nyt hyvään saumaan. 

– On selvä, että epidemia ja pandemia eivät ole ohi, mutta jotta vaikutukset yhteiskuntaan muuten jäisivät siedettäviksi, on voitava purkaa rajoitteita.

Vapalahti sanoo, että nyt valloillaan olevan koronaviruksen evoluutiota on mahdotonta ennustaa ja rajoituksia saatetaan tarvita myöhemminkin uudestaan. 

– Toki kaikki toivomme, että niihin ei tarvitse palata. Mutta siinäkin skenaariossa että pitää palata rajoituksiin, on parempi, että on välillä höllennetty.

Tänään ravintolat saavat taas olla auki puoleenyöhön – MTV paikalla aistimassa ystävänpäivän tunnelmia! 4:55

MTV Uutiset Live vieraili ystävänpäivän iltana ravintolassa kysymässä, miltä rajoitusten kevennys tuntuu niin ravintola-alan työntekijöistä kuin asiakkaistakin.

Virusmuunnokset voivat yllättää

Kevennykset ovat varmasti useimman mielestä enemmän kuin tervetulleita, ja moni varmasti luopuisi kaikista koronarajoituksista kertaheitolla. Aiemmasta oppineena on kuitenkin syytä varautua SARS-CoV-2-koronaviruksen uusiin muunnoksiin myös jatkossa.

– On järkevää, ettei kerralla vapauteta kaikkea, vaan seurataan ikään kuin sormi pulssilla, mitä tapahtuu, Vapalahti sanoo. 

Esimerkiksi omikron-virusmuunnos pääsi nopeudellaan yllättämään.

– Nämä uudet variantit ovat tulleet yllättävistä suunnista. Omikronin supervoima on se, että se väistää hyvin immuniteettia ja sen itämisaika on lyhyempi. Kun tauti on usein lieväoireinen, ja virus tarttuu jo ennen oireita, se pääsee siirtymään hyvin nopeasti seuraavaan henkilöön.

Tärkeintä on suoja vakavaa tautia vastaan

Vapalahti arvioi, että suomalaisista 30-50 prosenttia saa kevään aikana omikron-muunnoksen aiheuttaman koronavirustaudin. Tämä lisää immuniteettia väestön keskuudessa, samoin kuin otetut koronarokotteet.

Immuniteetti kuitenkin hiipuu ajan kanssa, eivätkä uudet koronavirusmuunnokset ole välttämättä edellisiä variantteja laisinkaan heikompia ja huonompia tarttumaan läpi immuniteetin.

Olennaista on se, että rokotusten ja sairastettujen koronavirustautitapausten kautta saatujen immuniteettisuojien ansiosta suoja vakavaa tautimuotoa kohtaan on suurimmalla osalla hyvä.  

– Virus saa muuttua todella paljon, että suoja vakavaa tautimuotota kohtaan menetetään täysin.

Lue myös:

    Uusimmat