Mainos

Oman tai läheisen syöpä pelottaa

Mitä lähemmäs syöpä tulee, sitä enemmän se pelottaa. Itä- ja pohjoissuomalaiset ovat huolissaan, saavatko he hoitoa tasa-arvoisesti. Muualla Suomessa pelättiin enemmän sitä, jos hoidot eivät tehoakaan.

Syöpäpotilaat ja heidän läheisensä pelkäävät syöpää selvästi enemmän kuin muu väestö. Syöpäjärjestöt teki loppuvuodesta 2006 kyselytutkimuksen ihmisten suhtautumisesta syöpään. Kyselyn vastaajista 48 prosenttia piti syöpää erittäin pelottavana sairautena, kun kaikilta suomalaisilta kysyttäessä vastaava prosenttiluku on 24.

Syövässä pelottaa kuolema ja läheisen tai oman hyvinvoinnin menetys. Nuoremmat tuntuvat pelkäävän vanhempien omaistensa hengen puolesta.

Itä- ja Pohjois-Suomessa oltiin huolissaan siitä, saadaanko hoitoa tasa-arvoisesti, muualla pelättiin enemmän hoitojen tehokkuuden puolesta.

Epätieto raskasta

Vaikka hyvinvoinnin menetys, kuolema ja hoitoihin liittyvät asiat herättävät suurimmat pelot, avovastauksissa toistui huoli kivuista. Syövän arvaamattomuus, pitkäaikaisuus ja uusiutumisen pelko nousivat esiin. Moni kuvasi myös perheen näkökulmasta pelkojaan, kuinka lapset ja läheiset pärjäävät ja kuinka sairaus on tuonut riitoja ja syyttelyä. Myös epätiedossa eläminen on raskasta.

Suuri osa vastaajista katsoo, että syöpäpelkoa lievittäisi parhaiten varhaiset syöpäseulonnat. Lisätieto itse sairaudesta sekä keskustelu omalääkärin kanssa auttavat myös. Tieto hoidon tasa-arvosta vähentää pelkoa.

Syöpäjärjestöjen kyselyyn vastasi kaikkiaan 1122 henkilöä. Kysely toteutettiin nettikyselynä 31.12.2006 asti Syöpäjärjestöjen verkkosivuilla ja lokakuussa neljässä maakunnallisessa tilaisuudessa Joensuussa, Lahdessa, Porissa ja Rovaniemellä. Yhdeksän kymmenestä vastanneesta oli joko itse sairastanut syövän tai lähipiirissä oli kokemus syövästä.

Suomessa elää noin 200 000 syövän kokenutta. Määrä lisääntyy noin 10 000 ihmisellä joka vuosi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.