Mainos

Oma koti on asukkaan paras turva kerrostalopalossa

Kerrostaloasukas unohtaa usein tulipalon syttyessä yhden elintärkeän asian: jos palo ei ole omassa asunnossa, asukkaan pitäisi pysyä omassa huoneistossaan.

- Oma asunto on kaikkein paras turvapaikka kerrostalossa. Rakennukset on tehty niin, että huoneistot kestävät yläpuolella, alapuolella tai vieressä olevaa tulipaloa nyrkkisääntönä tunnin ajan, kertoo turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino Suomen Pelastusalan Keskusjärjestöstä.

Hän muistuttaa, että pienikin määrä savua on myrkyllistä ja sen määrä lisääntyy nopeasti.

- Tilanne on hetken päästä verrattavissa siihen, että porraskäytävä olisi täynnä vettä: siellä ei voi hengittää, eikä siellä näe mitään.

Yhtä lailla asukkaan tulisi ehdottomasti pitäytyä myös uteliaista kurkistuksista rappukäytävään.

Leino arvelee, että asunnosta poistumiseen voivat liittyä vanhat opetukset tai se, että toimintatapa on erilainen monilla työpaikoilla.

- Työpaikalla ollaan usein samassa isossa tilassa, josta opetellaan lähtemään heti hälytyksen syttyessä. Ehkä tämä ajatus on viety kotiin, missä paloturvallisuus on kuitenkin suunniteltu eri tavalla, Leino pohtii.

Malttia myös yhteydenotoissa

Jos palo on omassa asunnossa, sen sammuttamista voi yrittää esimerkiksi sammutuspeitteellä tai sammuttimella. Jos alkusammutus ei kuitenkaan onnistu, paikalta pitäisi poistua ovet sulkien ja tehdä hälytys turvallisesta paikasta.

Ilpo Leinon mukaan malttia tulisi olla myös yhteydenotoissa hätäkeskukseen pelastustöiden aikana.

- Linjoja ei kannata rasittaa soitoilla siitä, mitä on tapahtunut. Mutta jos tuntuu siltä, että oma turvallisuus on vaarassa, voi antaa tarkentavia tietoja hätäkeskukseen, mistä ne välittyvät pelastajille, Leino sanoo.

Rakennukset on suunniteltu niin, että savun ja lämmön pitäisi päätyä ilmanvaihdon kautta ulos. Jos savua kuitenkin tupruttaa asuntoon esimerkiksi postiluukusta tai ilmanvaihtokanavasta, niitä voi tukkia kosteilla pyyhkeillä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.