Olympiaurheilija yritettiin pakottaa kotimatkalle Tokion kisoista – kauppaa nyt arvokisamitaliaan, hinta noussut huimiin lukuihin

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja kauppaa vuoden 2019 Euroopan kisojen viestihopeamitaliaan. Hänet vietiin vastoin tahtoaan Tokion olympialaisista lentokentälle kotimatkaa varten.

Kotimatkasta kieltäytynyt Tsimanouskaja sai turvapaikan Puolasta. Valkovenäläinen myy nyt Minskissä käytyjen Euroopan kisojen saavuttamaansa hopeamitalia. Tavoitteena on auttaa muita valkovenäläisiä urheilijoita, jotka joutuvat samanlaiseen tilanteeseen.

Tsimanouskaja kertoi sosiaalisessa mediassa, että hänet olisi kidnapattu joukkueenjohdon toimesta ja hänet aiottaisiin lähettää takaisin Valko-Venäjälle. Tapaus sattui, kun 24-vuotias urheilija oli antanut kritiikkiä valmentajistaan.

– Osa juoksijoistamme ei matkustanut tänne, koska he eivät olleet käyneet läpi tarpeeksi montaa dopingetestiä. Valmentaja laittoi minut joukkueeseen ilman, että minä tiesin asiasta. Avauduin siitä ja valmentaja tuli sen jälkeen luokseni kertomaan, että ylempää oli tullut käsky, jolla minut pitää lähettää pois, Tsimanouskaja kertoi Reutersille.

Tsimanouskaja ei suostunut menemään lentokoneeseen ja haki suojaa japanilaisilta poliiseilta. Hänelle myönnettiin turvapaikka Puolaan. Pikajuoksija laskeutui viime viikon torstaina Puolan pääkaupunkiin Varsovaan.

Mitalin myynnistä saadut rahat menevät valkovenäläiselle yhdistykselle, joka tekee työtä poliittisten mielipiteidensä vuoksi sivuutettujen tai vangittujen urheilijoiden hyväksi ja niiden, jotka ovat kärsineet Lukashenkan hallinnon toiminnan seurauksena.

Hopeisen mitalin hinta oli noussut maanantai-iltana jo yli 20 000 dollariin (noin 17 500 euroa).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja