Mainos

Olympiafestarit Tampereella - opiskelijat häädetään asunnoistaan

Tampereella heinäkuussa järjestettävien nuorten olympiafestivaalien majoitusjärjestelyissä on paljastunut väärinkäytöksiä. Heinäkuussa Tampereelle saapuu noin 2600 nuorta urheilijaa kilpailemaan Euroopan nuorten olympiafestivaaleille. Urheilijoita majoitetaan muun muassa Tampereen opiskelija-asuntosäätiön eli TOASin tiloihin.

TOASin mukaan urheilijoiden tieltä joutuu muuttamaan pois noin 500 henkilöä. He ovat aikanaan vuokrasopimusta tehdessään sitoutuneet muuttamaan pois asunnoistaan olympiafestivaalien majoittamistarpeen ajaksi, eli noin kahdeksi ja puoleksi viikoksi. Lain mukaan tällainen sopimukseen sisällytetty ehto poismuuttamisesta on kuitenkin mitätön. Asianajaja Risto Salmi katsoo, että vuokralaisen oikeuksien kaventaminen etukäteen sopimalla on laitonta.

- Asuinhuoneiston vuokralain nojalla tällainen ehto on mitätön. Laki ei tunne poikkeusmenettelyä, Salmi sanoo.

Asuinhuoneiston vuokralaki on niin sanottua pakottavaa lainsäädäntöä, joka on säädetty turvaamaan heikommassa asemassa olevien oikeuksia. Ideana on, että sopiminen heikomman osapuolen oikeuksien kaventamiseksi olisi lain nojalla mahdotonta. Asuinhuoneiston vuokralain lisäksi tällaista lainsäädäntöä on esimerkiksi työsopimuslaki.

- Jos tämä menisi oikeusistuimeen, niin kyllä minä uskon että tämä ehto tästä sopimuksesta hylättäisiin, Salmi toteaa.

Ei korvausta poismuutosta

TOAS on järjestänyt väliaikaisesti poismuuttaville mahdollisuuden väliaikaismajoitukseen. Olympiaevakoille tarjotaan kisojen ajaksi majoitusta soluasunnoista viidenkymmenen euron hintaan. Olympiaevakkojen joukossa on kuitenkin myös perheitä, joille soluasuminen saattaisi olla hankalaa.

Opiskelija-asuntosäätiön ehdoissa oli velvoite vakituisten vuokralaisten tavaroiden poissiirtämisestä. EYOF-organisaatio järjestää muuttolaatikot ja kuljetuksen väliaikaiseen varastoon, jonne vuokralaisten tavarat siirretään olympialaisten ajaksi veloituksetta. Tavaroihin ei pääsisi käsiksi niiden varastoinnin aikana. Minkäänlaista korvausta poismuutosta TOAS ei suunnitelmiensa mukaan anna; heinäkuun vuokraa vuokralaisten ei sentään tarvitse maksaa. Asukkaiden mukaan omien tavaroiden siirtoon oli ankara velvoite:

- Minä olen ymmärtänyt niin, että jos tavaroitaan ei vie pois asunnosta kisojen ajaksi, TOAS tai kisaorganisaatio hävittää ne, Ulriika Paananen, yksi poismuuttajista sanoo.

EYOF:n majoituskäytössä oleviin TOAS:n opiskelija-asuntoihin jätettyä käyttökelpoista omaisuutta ei luonnollisestikaan hävitetä, mutta asukas jättää ne asuntoon kisojen ajaksi täysin omalla vastuullaan, kertoo EYOF-organisaatio.

Tulevia olympiaevakkoja tilanne on alkanut harmittaa.

- Kyllähän me tästä vuokrasopimusta tehdessämme tiesimme. Kuitenkin kun asiaa on alkanut miettimään ja eritoten näitä käytännön järjestelyjä, niin tulee väkisinkin mieleen että olisiko tämän voinut hoitaa jotenkin paremmin, Paananen miettii.

EYOF on Euroopan Olympiakomiteoiden eikä KOK:n alainen tapahtuma, jonka järjestelyistä vastuussa ovat Tampereen kaupunki, Suomen Olympiakomitea sekä Hämeen Liikunta ja Urheilu ry. Lisäksi paikalliset seurat hoitavat lajikohtaiset kilpailujärjestelyt.

Tampereella tiukka asuntotilanne

Tampereella opiskelijoiden asuntotilanne on heikko. Opiskelija-asunnoista on pulaa, ja asunnon jonottamisessa voi talosta riippuen mennä aikaa puolesta vuodesta vuoteen. Jos tarjottua asuntoa ei ota vastaan, joutuu välittömästi jonon perälle odottamaan uuden asunnon vapautumista. Jonoon ilmoittautuessaan opiskelijat kuitenkin tiesivät tietyissä taloissa olevista poismuuttovelvoitteista.

TOASin toimitusjohtajan Timo Lehdon mukaan kyseessä on Tampereen yhteinen ponnistus.

- Ilman tällaisia menettelyjä ei kisojen järjestäminen olisi mahdollista.

Timo Lehto sanoo, ettei menettelytavasta ole tullut toistaiseksi yhtäkään valitusta.

Katso Tuula Malinin juttu Tampereelta (Seitsemän uutiset 12.06.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.