Mainos

Olli Rehn: Turkille ei uusia EU-ehtoja

Rehn muistuttaa, että Turkki on jo täyttänyt kaksi unionin tiukkaa ehtoa.

EU:n laajentumiskomissaarin Olli Rehnin mielestä uusien vaatimusten esittäminen Turkille ja EU-jäsenyysneuvottelujen lykkääminen ei ole suotavaa.

Rehn muistuttaa Helsingin Sanomien haastattelussa, että Turkki on kesän aikana täyttänyt ne kaksi tiukkaa ehtoa, jotka unioni yksimielisesti asetti jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle: Turkin rikoslaki on uudistettu ja maa on laajentanut EU:n kanssa tekemänsä tullisopimuksen uusiin jäsenmaihin, myös Kyprokseen.

- Jos Turkille lyötäisiin ovi kiinni, unionilla ei olisi mitään vaikutusvaltaa Turkin kehityksen suuntaan. Se koettaisiin Turkissa lopullisena oven sulkemisena Eurooppaan, mikä vahvistaisi hyvin todennäköisesti sekä vanhakantaisten kemalistien että toisaalta islamilaiseen suuntaan vetävien asemia, Rehn sanoo.

Rehnin mukaan neuvottelujen käynnistyminen kannustaa Turkkia toteuttamaan sellaisia uudistuksia, jotka vahvistavat oikeusvaltiota. Rehn huomauttaa, että jäsenyysneuvotteluihin ei aikaisemmin ole asetettu näin yksityiskohtaisia reunaehtoja. Se takaa, että asiat pysyvät EU:n hallinnassa.

- Tarvittaessa voidaan päättää pitkistä siirtymäkausista ja pysyvistä poikkeuksista esimerkiksi työvoiman liikkuvuuden osalta. Unionilla on käytössään hätäjarru, jolla neuvottelut voidaan katkaista, jos Turkissa systemaattisesti loukattaisiin ihmisoikeuksia.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat ensi viikolla päättämään, annetaanko Rehnille ja komissiolle valtuudet aloittaa neuvottelut 3. lokakuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.