Olkiluoto 3:n sähköntuotantoa on tarkoitus jatkaa vielä tänään – keskeytyi iltapäivällä

Teollisuuden Voima kertoo tiedotteessaan, että keskiviikkona iltapäivällä kantaverkosta irti kytkeytyneen Olkiluoto 3:n sähköntuotantoa on tarkoitus jatkaa vielä tämän vuorokauden aikana. Sähkötuotanto keskeytyi Fingridin tekemän lähivikakokeen seurauksena.

Ydinvoimayhtiö Teollisuuden Voiman (TVO) mukaan Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi keskiviikkona kello 13.35.

– Lähivikakokeen seurauksena Olkiluoto 3:lle tuli tällainen niin sanottu turbiinipikasulku, eli sähköntuotanto keskeytyi automaattisesti. Nyt sitten selvitämme tarkemmin, että mistä syystä. Ja miten ja milloin me pääsemme takaisin tuotantoon, sanoi TVO:n viestintäpäällikkö Johanna Aho STT:lle.

Fingrid sanoo, että koejärjestely oli sen puolelta onnistunut.

Fingridin mukaan sähköjärjestelmä toimii normaalisti.

Sähköjärjestelmän toiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala Fingridiltä kertoo, että toivottu testitulos olisi tietenkin ollut, että Olkiluoto 3 olisi lähivikakokeen aikana pysynyt kantaverkossa ja toiminut verkossa normaalisti.

– Nyt valitettavasti näin ei käynyt, ja luonnollisesti laitoksella selvitetään, mistä tämä verkosta irtoaminen johtui, Rauhala sanoo STT:lle.

Putosi verkosta iltapäivällä

Olkiluoto 3 on Suomen ja pohjoismaisen sähköjärjestelmän suurin yksittäinen voimalaitosyksikkö.

– Koko sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta oli tärkeää varmistaa, että voimalaitos toimii vakaasti ja luotettavasti erilaisissa tilanteissa, mukaan lukien myös verkossa tapahtuvat viat. Tämän vuoksi Fingrid järjesti erillisen lähivikakokeen Olkiluoto 3:n luotettavuuden varmistamiseksi, Fingrid sanoo tiedotteessa.

Lähivikakokeessa Olkiluoto 3:n tehotasoa laskettiin keskiviikon vastaisena yönä ennalta suunnitellusti noin 900 megawattiin. Keskiviikkona iltapäivällä laitos kuitenkin kytkeytyi äkillisesti irti kantaverkosta.

TVO:n mukaan mukaan keskeytyksellä ei ollut vaikutusta ydinturvallisuuteen. Tarkempi analyysi keskeytyksestä valmistuu myöhemmin. 

Olkiluoto 3 toiminut hyvin

Fingridin Rauhalan mukaan Olkiluoto 3 on toiminut koekäyttöjen ja viime keväänä alkaneen kaupallisen käytön aikana luotettavasti.

– Tällä testillä haluttiin vielä varmentaa, että laitos pysyy verkossa myös tällaisen hieman pidemmän jännitekuopan yhteydessä, Rauhala kertoo.

– Tämä selvitys, jota laitoksen omistaja (TVO) tekee, varmasti tulee avaamaan syyt siihen, miksi laitos irtosi verkosta.

Olkiluoto 3:n sähköntuotanto keskeytyi edellisen kerran toissa viikon sunnuntaina, kun turbiinilaitoksella ollut vika pysäytti automaattisesti tuotannon. Tuotantokatkos kesti tuolloin muutaman vuorokauden.

TVO:n Aho vakuuttaa, että Olkiluoto 3 on toiminut kuitenkin tähän asti oikein hyvin.

– Meillä on ollut kahdeksan kuukautta häiriötöntä tuotantoa, ja se on uudelle ydinvoimalaitokselle jopa aika poikkeuksellistakin.

Lue myös:

    Uusimmat