Ole tarkkana, kun kohtaat aura-auton – näkyvyys nopeasti nollassa

Lumikelit ovat tuoneet tien päälle myös aurauskalustoa.

Liikenneturva muistuttaa, että aura-auton kohdatessa on oltava erityisen tarkkana oman ajolinjan ja nopeuden suhteen. 

Aurasta pöllyävä lumi voi hetkellisesti varastaa näkyvyyden kokonaan. Kun aura-auto tulee vastaan, kannattaa pyrkiä pitämään oma nopeus maltillisena ja valita ajolinja lähellä tien oikeaa reunaa.

– Aura-autoilla voi olla hieman muusta liikenteestä poikkeava ajolinja. Kolatakseen myös tien keskiosan lumivallin, kuljettaja joutuu usein ohjaamaan auran keskemmälle tietä. Tämä tarkoittaa, että auran toinen reuna voi yltää hieman vastaantulevien kaistaosuudelle, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen kertoo tiedotteessa. 

Vaikka aura työntää kinosta tien laitaan, voi kevyt pakkaslumi pöllytä ja viedä näkyvyyden pahimmassa tapauksessa kokonaan. Näkyvyyden hetkelliseen katoamiseen kannattaa varautua, jotta välttyy tarpeettomalta säikähdykseltä.

– Aura-autojen lisäksi myös muu raskas kalusto, kuten linja-autot tai rekat, voivat saada pakkaslumen pöllyämään niin, että näkyvyys heikkenee dramaattisesti. Lumipölyssä ajaessa kannattaa ottaa kaasu ylös ja olla valmiina jarruttamaan, Heiskanen vinkkaa.

Älä hätäile ohittamisen kanssa

Aura-auton ohittaminen kannattaa jättää tilanteisiin, jossa edessä aukeavan tien voi nähdä.

Aura-auto saattaa nostaa sankan lumipilven, jonka läpi ei voi nähdä muuta liikennettä. Myös aura-auton leveys ja ajolinja voivat hankaloittaa ohitusta. Ohituksen turvallisuus on varmistettava aina ohitusta harkittaessa.

– Luonnollisesti tilanteessa, jossa näkyvyyttä eteen ei ole, ei ohittamaan pidä lähteä. Aura-auton kuljettaja näkee kyllä peileistään takana olevat autot ja päästää aika ajoin jonon ohi, kun se on turvallista. Maltilla vaan, Heiskanen ohjeistaa.

Lähde: Liikenneturva

---

Näitkö jo videon aura-auton kuljettajan yövuorosta?


Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja