Oikeuskansleri ratkaisussaan: Rajaliikenteen rajoittamisella ei puututtu perustuslain turvaamaan liikkumisvapauteen

Suomi tiukentaa matkustusrajoituksia – näin matkustusrajoitukset ja karanteenikäytännöt muuttuvat tästä päivästä eteenpäin 3:39
Suomi tiukentaa matkustusrajoituksia – näin matkustusrajoitukset ja karanteenikäytännöt muuttuvat.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti katsoo ratkaisussaan, että rajaliikenteen rajoittamisella koronavirusepidemian takia ei ole puututtu perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen.

Oikeuskanslerille tehdyn kantelun mukaan keväällä valtioneuvoston tekemät päätökset rajaliikenteen rajoittamisesta olivat perustuslain vastaisia ja rikkoivat Euroopan unionin vapaata liikkuvuutta.

Oikeuskansleri totesi, että sisärajavalvonnan palauttamisella, rajanylityspaikkojen sulkemisella ja liikenteen rajoittamisella ei ole puututtu perustuslaissa turvattuun liikkumisvapauteen. Rajanylityspaikkoja on myös ollut avoinna niin, että nämä oikeudet ovat voineet käytännössä myös toteutua.

Päätösten tarkoituksena on oikeuskanslerin mukaan ollut koronaviruspandemian leviämisen hidastaminen ja sitä kautta edistää kansalaisten perusoikeutta hengen ja terveyden suojaan.

Tiedottamisessa oli parantamisen varaa

Oikeuskansleri kiinnitti kuitenkin sisäministeriön huomiota päätösten valmisteluun. Lisäksi päätöksistä olisi pitänyt selkeämmin käydä ilmi suositukset ja oikeudellisesti velvoittavat päätökset.

–  Ministeriö ei ole päätösten perustelumuistioissa käsitellyt riittävästi päätösten suhdetta Euroopan unionin oikeuteen, perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiseen ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Myös rajoitustoimien yhteiskunnalle aiheuttamia haittoja olisi perusoikeusnäkökulmasta tullut tarkastella suhteessa niillä saavutettuun hyötyyn.

Päätöksistä tiedottamisessa oli Pöystin mukaan myös parantamisen varaa, ja hän kiinnitti valtioneuvoston kanslian huomiota velvollisuuteen käyttää tiedotteissa asianmukaisia ja selkeitä sekä oikeudellisesti täsmällisiä ilmaisuja.

Lue myös:

    Uusimmat