Oikeusapu kunnilta valtiolle

Vähävaraisille tarkoitettu oikeusapu siirtyy kesäkuun alussa kunnilta valtion hoidettavaksi. Nykyisten 160 kunnallisen oikeusaputoimiston tilalle on perustettu 68 valtion ylläpitämää toimistoa.

Valtion oikeusaputoimistot sijaitsevat lähes poikkeuksetta nykyisillä käräjäoikeuspaikkakunnilla. Uutta aiempaan järjestelmään verrattuna on se, että asiakas voi valita itse mitä oikeusaputoimistoa hän käyttää. Yleisen oikeusavun tai maksuttoman oikeudenkäynnin saaminen edellyttää tuloselvitystä, jonka tekee oikeusaputoimisto. Tulorajat määritellään asetuksessa. Ilmaisen oikeusavun tulorajat ylittäville voidaan myöntää tuloista riippuen 25, 50, 75 tai 90 prosentin avustus kustannuksista. Kun tulot ylittävät tietyn rajan, palveluja ei myönnetä.

Tulolaskennassa otetaan huomioon puolisoiden tulot sekä perheen koko. Kuukausituloista vähennetään verot sekä lapsista ja asumiskustannuksista aiheutuvat menot. Myös omaisuus vaikuttaa omavastuun määrään. Jos yleistä oikeusapua tai maksuttoman oikeudenkäynnin saanut henkilö häviää jutun oikeudessa, hän joutuu yleensä korvaamaan vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

Alaikäisille aina puolustaja

Kesäkuun alusta lähtien myös jokainen törkeästä rikoksesta epäilty, pidätetty tai vangittu saa taloudellista asemastaan riippumatta valtion varoilla palkatun puolustajan. Törkeän rikoksen lievin rangaistus on neljä kuukautta vankeutta. Alle 18-vuotias saa puolustajan epäillään häntä mistä rikoksesta tahansa. Puolustajan määrää näissä molemmissa tapauksissa tuomioistuin. Oikeudessa rangaistukseen tuomittu henkilö, jolle on määrätty puolustaja, voidaan velvoittaa korvaamaan oikeudenkäynnistä aiheutuneita kuluja takaisin valtiolle.

Seksuaali- tai väkivaltarikoksen uhreille tuomioistuin voi tuloista riippumatta määrätä valtion varoilla palkatun avustajan tai tukihenkilön. Oikeusministeriö on painattanut oikeusaputoimistoissa jaettavana olevan esitteen, jossa selvitetään kuinka yleistä oikeusapua tai maksutonta oikeudenkäyntiä haetaan.

Lue myös:

    Uusimmat