Mainos

Oikeudenkäynti Vantaan vankilassa: Valvontakamerakuvaa Ruandasta

Ruanda-jutun video-oikeudenkäynti Vantaan vankilassa 15.9.2009

- Oliko Francois Bazaramba mukana näisssä tapahtumissa silloin 1994? Naisen ääni on ehkä valtiosyyttäjä Raija Toiviaisen. Varmuutta ei saa koska puhujaa ei videolla näy.

Kuvassa on ruutukuvioinen kauluspaitaan pukeutunut mies, joka pitää käsiään pöydän alla. Miehen tummista kasvoista ei oikein saa selvää, koska valo tulee suoraan vasemmalta. Kuvan laatu on keskitasoista valvontakamerakuvaa.

Kysymys käännetään ensin ranskaksi ja sitten ruandaksi. Mies vastaa jotain. Kuva pikselöityy hieman ja muuttuu epäselväksi, kun mies puhuu. Vastaus tulkataan ranskan kautta suomeksi ja tulkin ääni sanoo: - Kyllä hän oli.

Laatu paranee taas hetkeksi.Silti miehen ikää on esimerkiksi vaikea arvioida, kun kasvoja ei näy.

Ruutu ja sali

Joukkotuhonnasta syytetty Francois Bazaramba seuraa Kigalissa etenevää oikeudenkäyntiä Vantaalta. Vankilan vaaleanruskeasävyinen oikeussali on isohko. Huoneessa on kymmenkunta toimittajaa ja kuvaajaa yleisöpaikoilla sekä muutama virkapukuinen vartija.Yleisölle kuva on heijastettu kankaalle salin eteen.

Beigeen kauluksettomaan paitaan pukeutunut Bazaramba istuu asianajajansa vieressä salin vasemmalla reunaalla. Heillä on pöydän edessä omat isot televisiot, joista Kigalin kuva näkyy.Bazaramba ei halunnut matkustaa Ruandaan, koska on sieltä henkensä edestä paennut.

Toimittajat tunnistavat videolta pari kollegaansa. Ilta-Sanomien ja Hufvudstadsbladetin toimittajat ovat saaneet paikat aivan todistajan takaa. Kuvakulma ei muutu. Kuva ja ääni välitetään netin kautta. Vartija kertoi, että yhteyttä on testattu parikymmentä päivää.

Tunnistettava ääni

Vantaan salissa asianajaja Ingrid Heickell kumartuu syytetyn puoleen sanomaan jotain.

Todistajan kuulemisen keskeyttää helposti tunnistettava Porvoon käräjäoikeuden laamannin Lars Karlssonin ääni. - Puhukaa suuremmalla äänellä. Näyttää, että Bazaramba ei kuule kovin hyvin.

Kuva Vantaan vankilasta välittyy siis Kigaliin. Tieto puolustusasiajajajien välillä liikkuu myös skypechatin kautta.

Ääntä säädetään kovemmalle ja oikeudenkäynti jatkuu. Joku Kigalissa yskii mikrofoniin ja sei peittää kysymyksen. Ruandalaisen oikeussalin jonkin oven saranat kirskuvat.

Naissyyttäjä jatkaa kysymyksiään. Ensimmäinen todistaja on syyttäjän puolesta kuultu 40 minuutissa.

- Voiko tämä mennä näin nopeasti. Tämä oli odottamatonta, laamanni Karlsson sanoo.

Tauolla selviää, että kysyvä syyttäjä olikin Leena Koivuniemi. Todistajana kuultiin aiemmin rikoksista epäiltynä ollutta ja sittemmin vapautettua 52-vuotiasta Viateur Kambandaa. Ruandan kansanmurhan aikaan mies oli 27-vuotias.

Kun oikeudenkäynti jatkuu on Kigalissa olevan puolustuksen lakimiehen Ville Hoikkalan vuoro.

Hoikkala ehtii kysellä parisenkymmentä minuuttia, kunnes yhteys katkeaa.

Taukoa kestää ja Heickell kertoo oikeudenkäynnistä. Sen jälkeen syytetty itse vastaa toimittajien kysymykiin. Siitä lisää täällä:

Katso Rita Strömmerin raportti Kigalista (Kymmenen uutiset 15.9.2009)

Katso Jarkko Sipilän raportti (Seitsemän uutiset 15.9.2009)

VIDEOYHTEYS VANTAALTA AFRIKKAAN TÖKKI

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.