Oikeanlaista kemiaa (Prime)

USA 2005. Ohjaus & käsikirjoitus: Ben Younger. Tuotanto: Jennifer Todd, Suzanne Todd. Kuvaus: William Rexer. Leikkaus: Kristina Boden. Musiikki: Ryan Shore. Pääosissa: Meryl Streep, Uma Thurman, Bryan Greenberg, Jon Abrahams. Kesto: 105 min

Ben Youngerin ohjaama ja käsikirjoittama Oikeanlaista kemiaa on tyyppiesimerkki harhaanjohtavasta ennakkomarkkinoinnista. Elokuvan trailerista voisi päätellä kysymyksessä olevan hassunhauska (seksi)komedia. Pikkutuhmaa farssia odottaville on kuitenkin luvassa pettymys, sillä Oikeanlaista kemiaa on ihan ”oikeanlainen ihmissuhdedraama”.

Uma Thurman on Rafi, 37-vuotias sinkku, joka käsittelee epäonnista suhdehistoriaansa terapeuttinsa Lisan (Meryl Streep) sohvalla. Rafi kaipaa kiihkeästi rakkautta samalla kun oma biologinen kello jo tikittää kovaäänisesti. Kun sydänsuruista sinkkua viimein lykästää, kannustaa Lisa asiakastaan ottamaan tilanteesta kaiken irti. Mitä siitä vaikka uusi miesystävä on reilusti Rafia nuorempi – eikun antaa palaa vaan!

Ääni kellossa muuttuu äkkiä, kun terapeutille selviää Rafin sydänkäpysen henkilöllisyys. Kyseessä on Lisan oma poika, 23-vuotias David (Bryan Greenberg). Umpikuja ajaa Lisan epätoivon partaalle. Ammattiauttajan ja äidin roolit eivät yksinkertaisesti sovi yhteen.

Trailerin perusteella voisi kuvitella, että Oikeanlaista kemiaa on ennen muuta Rafin ja Lisan koominen yhteentörmäys. Vaikka äidin suojeleva suhde poikaansa muodostaa merkittävän osan elokuvaa, on tarinan pääpaino toisaalla. Youngerin draama keskittyy Rafiin ja Davidiin sekä heidän rakkaussuhteensa riemuihin ja ristiriitoihin.

Ben Youngerin elokuva tarkastelee ikäeron merkitystä vanhemman naisen ja nuoremman miehen rakkaussuhteessa. Vaikka ikäeron pohtiminen saattaa tuntua vanhanaikaiselta, kiinnittää elokuva ansiokkaasti huomiota eri ikäkausien välisiin eroihin. Elämä kun on kovin erilaista 37-vuotiaana kuin 23-vuotiaana.

Oikeanlaista kemiaa on parhaimmillaan koskettava ja kunnianhimoinenkin elokuva teemoista, joita harvemmin valkokankaalla käsitellään. Voiko rakkaus kuroa umpeen vuosien kokemusten kuilun? Ottaako kypsyminen välttämättä aina oman aikansa vai voiko prosessia tietoisesti kiihdyttää? Juuri näiden kysymysten kanssa Rafi ja David kamppailevat.

Youngerin elokuva ei pysy koossa aivan loppuun asti. Koomisten väärinkäsitysten hälvettyä tarina ikään kuin jämähtää omaan päättämättömyyteensä. Oikeanlaista kemiaa tuntuu heittävän pallon katsojalle: miten pariskunnan on määrä käydä? Voittaako rakkaus lopulta, ja jos voittaa, niin miten? Homma menee jahkaamiseksi, ja lopullista ratkaisua saa odottaa aivan liian pitkään.

Yleisvaikutelma on kaikin puolin miellyttävä. Urbaani paikallisväri ja elämänmeno mehustavat mukavasti kokonaisuutta. Kohtaukset Davidin perheen piirissä ovat lämpimän humoristisia ja oivaltavia. Uma Thurman on lumoavan hyvä, Meryl Streep jälleen kerran tilanteen tasalla, roolissaan kynsin hampain kiinni. Nuori Bryan Greenberg täydentää epätodennäköisen kolmion koiranpentumaisella, poikamaisella charmillaan.

Teksti: Outi Heiskanen
Kuva: Nordisk Film Theatrical Distribution

Lue myös:

    Uusimmat