OAJ: Koulujen rahapula uuvuttaa opettajat

Opettajien ammattiliitto OAJ ei ole huomannut opettajien välttelevän köyhien alueiden kouluja. Turun Sanomat uutisoi tänään, että opettajat vaihtavat helpommin koulua alhaisen tulotason ja korkean työttömyyden alueilla.

OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen ei kuitenkaan kiistä tutkimuksen tuloksia.

- Tämän on mielestäni heikko signaali siitä, että tällainen suunta vahvistuu, hän sanoo.

Luukkainen arvioi, että koulujen rahapula turhauttaa opettajia. Joissakin kouluissa esimerkiksi erityisopetuksen tarve on suuri, mutta rahaa ei ole. Tällöin työpaikka voi mennä vaihtoon.

- Odotusten ja mahdollisuuksien ristiriita on niin suuri, että se uuvuttaa opettajia. Uskon, että tämä on selitys.

Oppilaiden tasa-arvo vaarassa

Jako köyhien ja rikkaiden alueisiin koskee lähinnä suurimpia kaupunkeja. Luukkaisen mukaan äärimmillään vaarana on, että oppilaiden tasa-arvo vaarantuu.

- Jos opettajat rupeavat välttelemään tällaisia paikkoja, se tarkoittaa, että sinne tulee sellaisia, joilla ei ole kelpoisuutta.

Vantaan perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan Vantaalla päteviä opettajia on löytynyt helposti kaikille alueille. Hän ei koe, että opettajat hylkisivät tiettyjä kouluja.

Kalon mukaan lähikouluperiaate tasaa eroja. Vantaalla oppilaat pyritään ohjaamaan omaan lähikouluun.

- Tämä aiheuttaa sen, että kouluissamme on suhteellisen heterogeeninen oppilasaines, Kalo muotoilee.

SOOL: Mielikuvat voivat vaikuttaa työpaikan valintaan

Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton (SOOL) mukaan etenkin pysyvää virkaa hakevalle opettajalle koulualueen maineella voi olla merkitystä.

- Ei kuitenkaan voi sanoa, miten painava vaikutus mielikuvilla on työpaikan valintaan. Opettajaksi opiskeleva saattaa mennä tekemään opettajan sijaisuuksia alueesta riippumatta, kun taas virkaa haettaessa alueella saattaa olla enemmän merkitystä, arveli SOOLin pääsihteeri Anna Pitkäkoski MTV3:n uutisille.

- Jotta pätevät opettajat saataisiin pysymään työelämässä, niin tällaisiin jopa alanvaihtoon johtaviin syihin pitäisi suhtautua vakavasti ja puuttua niihin ajoissa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat