Nyt on tarjolla todellinen harvinaisuus! Huutokaupassa ensimmäinen suomenkielinen Raamattu

Huutokaupattava Raamattu on painettu vuonna 1642.  

Ensimmäinen suomenkielinen Raamattu on Tukholmassa vuonna 1642 painettu Biblia, Se on: Coco Pyhä Ramattu Suomexi. 

Kristiinan Raamattunakin tunnettua teosta painettiin Tukholmassa Henrik Keyserin kirjapainossa 1 200 kappaleen painos, joista Suomeen tuotiin 750 kappaletta. 

Suomeen saapuneista Raamatuista moni päätyi seurakunnille sekä korkeassa asemassa oleville henkilöille, ja arvioiden mukaan niitä on säilynyt tähän päivään noin 100 kappaletta.  

– Vuosien varrella vastaan on tullut useampikin näköispainos – on hieno tunne pitää käsissään aitoa 1600-luvulla painettua teosta ja tuntea historian havina. Onhan ensimmäinen suomenkielinen Raamattu ollut merkittävässä roolissa suomen kielen muotoutumisessa, kertoo Huutokauppa Helanderin toimitusjohtaja Mika Sirén tiedotteessa. 

Huutokauppa Helanderin hinta-arvio kyseisen kuntoiselle Raamatulle on noin 1500-3000 euroa. 

Raamatussa on nahalla päällystetyn puukannet. Teos on kuvitettu kivipiirroksilla ja ainakin yksi piirros ladottu väärinpäin. 

Raamattu ei ole kunnoltaan täydellinen ja sisäsivut ovat paikoitellen vaurioituneet. Tieto alkuperäisestä omistajasta on kadonnut vuosisatojen saatossa.

Helanderin huutokauppaluettelo, jossa Raamattukin on, julkaistaan tänään kello 16. Raamattu huutokaupataan 29. tammikuuta.

Lue myös:

    Uusimmat