Tarkistuta luomi lääkärillä ilmaiseksi – näissä paikoissa se onnistuu

Ihotautilääkärien perustama Euromelanooma-kampanja laajenee entisestään tänä vuonna. Ilmaisia luomitarkastuksia järjestetään toukokuussa 12 kaupungissa ympäri Suomen. 

Viime vuonna tarkastuksissa kävi lähes tuhat suomalaista, ja seitsemällä prosentilla löydettiin ihosyöpäepäily tai sen esiaste.

Auringolta suojautuminen unohtuu usein arjessa, vaikka iho voi vaurioitua auringossa ilman varsinaista auringonottamista. Ihosyöpä on maailman yleisin syöpä, ja yli 90 prosenttia tapauksista olisi vältettävissä järkevällä aurinkokäyttäytymisellä. Ihosyöpä ilmaantuu useimmiten kehon osiin, jotka ovat eniten alttiina auringolle, kuten kasvoihin, selkään tai raajoihin.

Varhainen toteaminen on melanooman ja muiden ihosyöpien hoidossa tärkeää: mitä aikaisemmin ne löydetään, sitä paremmin ne voidaan parantaa kokonaan. On hyvä myös muistaa, että noin kahdeksan kymmenestä luomesta tulee terveelle iholle.

Suomessa melanoomaan sairastuu vuosittain noin 1400 henkilöä. Yleisin syöpätyypeistä on tyvisolusyöpä, jota raportoidaan vuosittain 8000–9000 henkilöllä.

Ilmaisia luomitarkastuksia 12 paikkakunnalla

Ihotautilääkärit järjestävät toukokuussa ilmaisia luomitarkastuksia 12 paikkakunnalla.

Kampanjaan osallistuvat seuraavien kaupunkien ihotautipoliklinikat: Helsinki, Turku, Tampere, Oulu, Pori, Vaasa, Mikkeli, Kokkola, Kuopio, Seinäjoki, Lahti ja Kajaani.

Ajanvaraus luomitarkastuksiin avautuu maanantaina 2.5. klo 8.00 osoitteessa www.euromelanoma.org/suomi.

Lähde: Euromelanooma Suomi 

Kiinnitä tällaisiin luomiin huomiota!

Luomia on paljon erilaisia, kaikkiin ei tarvitse kiinnittää huomiota mutta osaan sitäkin enemmän. Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Kirsi Isoherranen Iho- ja allergiasairaalan toimenpideyksiköstä kertoo, millaisia luomia kannattaa mennä näyttämään lääkärille.

Iho ja aurinko

Mistä melanooman yleistyminen johtuu? Studio55.fi-lähetyksessä vieraana huhtikuussa 2014 ihotautien ja patologian erikoislääkäri Susanna Virolainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja