Mainos

Nuuskaa salakuljetetaan Ruotsiin roppakaupalla

Itämeren lautoilta salakuljetetaan Ruotsiin halpaa nuuskaa. Ongelma on kärjistynyt Ruotsin ja Ahvenanmaan välisessä liikenteessä.

Nuuskan myynti on kielletty kaikissa EU-maissa Ruotsia ja Tanskaa lukuunottamatta. Sen käyttö tosin on sallittua. Nuuskaa saa ostaa Suomenlaivoilla mutta vain Ruotsin aluevesillä, ja sitä saa tuoda maihin vain rajatun määrän. Laivoilla nuuska on huomattavasti halvempaa kuin maissa, ja siksi monet matkustajat ovat ryhtyneet nuuskan salakuljettajiksi.

- Monilla lautoilla heitä voi olla tuollaiset 40 henkeä. Ennätys oli viime talvena kun kiinni jäi 117 yhteensä 250 matkustajasta, kertoo Tukholman sataman tullitarkastaja Mikael Lindgren.

Enimmillään tehotarkastuksessa kärysi siis miltei puolet matkustajista. Tullin mukaan jotkut risteilevät Ahvenanmaalle jopa pari kertaa päivässä nuuskaa hakemaan - eikä suinkaan pelkästään omaan käyttöön.

- Joku johtaa toimintaa maista. Täällä on tähystäjiä jotka varoittavat etukäteen laivamatkustajia jos olemme paikalla. Silloin nuuskaa ei tuoda maihin tai he tekevät saman tien uusi reissun. Jos käry on käymässä, tavara jätetään ja paetaan. Tämä on hyvin organisoitua, toteaa Lindgren.

Ruotsi on kolminkertaistanut nuuskaveron viime vuosina, ja laiton maahantuonti on vastaavasti kasvanut.

Viime vuonna Ruotsiin salakuljetettiin tullin arvion mukaan seitsemän miljoonaa rasiaa nuuskaa. Valtio menetti verotuloina noin 35 miljoonaa euroa. Myös nuuskan terveyshaittojen hoitokulut ovat kustannus yhteiskunnalle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.