Mainos

Nuorten huumemyönteisyys kasvussa

Suomalaisnuorten suhtautuminen huumeisiin on tuoreen tutkimuksen mukaan muuttunut entistä myönteisemmäksi.

Enemmistö nuorista suhtautuu laittomiin huumeisiin edelleen kielteisesti, mutta myönteisesti suhtautuvien osuus kasvaa, kertoo Stakesin tuore "Huumeet ja koululaiset" -raportti. Raportissa kuvataan 14-18 -vuotiaiden huumetilannetta koko maassa vuosina 1998 - 1999 ja esitetään ensimmäiset tulokset huumetilanteen muutoksista viime vuosina.

Tiedot perustuvat huhtikuussa 2000 kerättyyn aineistoon, jonka tuloksia on myös verrattu vuosina 1996 ja 1998 samoista kouluista kerättyihin aineistoihin. Laittomia huumeita oli kokeillut 8 % yläasteen 8. ja 9. luokan oppilaista, 14% lukioissa ja 20% ammatillisissa oppilaitoksissa. Kannabistuotteiden ja muiden laittomien huumeiden kokeilut ovat yleisimpiä tupakoivien ja toistuvasti alkoholia humalaan saakka käyttävien nuorten keskuudessa.

Tutkimuksen mukaan huumekokeilujen mahdollisuus kasvaa, kun vanhemmat eivät tunne lastensa ystäviä

Huumemyönteisyys kasvussa.

eivätkä tiedä heidän viikonvaihdemenoistaan. Muita laittomia huumeita kokeilevat ovat poikkeuksetta kokeilleet myös kannabistuotteita. Tarkasteltaessa 30 suurinta kaupunkia ja kuntaa vuosina 1998 - 1999 huumaavia aineita - alkoholia ja lääkkeitä yhdessä, imppaamista tai laittomia huumeita - kokeilleita oli peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaiden keskuudessa eniten Rovaniemellä (28 %) ja vähiten Mikkelissä ja Nokialla (16 %). Kannabistuotteita kokeilleita oli eniten Vantaalla (15 %) ja vähiten Kajaanissa ja Kokkolassa (4 %).

Raportti perustuu pääosin vuosien 1998 ja 1999 yhdistettyyn aineistoon, joka kattaa yli 80 % Suomen kunnista. Aineistossa oli vastaajina yhteensä 127 354 nuorta, pääosin 14 - 18 -vuotiaita. Huumetilannetta tarkasteltiin erikseen kolmessakymmenessä yli 25 000 asukkaan kunnassa. Raportissa esitetään myös ensimmäiset valtakunnalliset tiedot huumetilanteen muutoksista vuosina 1996, 1998 ja 2000, kun tarkastelussa ovat samoina vuosina mukana olleet kunnat ja koulut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.