Nuorta poliisia epäiltiin motoristin kuolemasta, vaikka tämä ajoi itse poliisiauton kylkeen järjetöntä ylinopeutta – näin pahat olivat onnettomuuden jäljet

Nuorta poliisia epäiltiin motoristin kuolemasta, vaikka tämä ajoi itse poliisiauton kylkeen järjetöntä ylinopeutta – näin pahat olivat onnettomuuden jäljet 0:33
Tältä näytti onnettomuuspaikalla.

Nuorta poliisimiestä epäiltiin moottoripyöräilijän kuoleman aiheuttamisesta. Syyttäjä päätti tehdä asiassa syyttämättäjättämispäätöksen, sillä motoristi oli itse rysäyttänyt poliisiauton kylkeen suurella ylinopeudella.

Onnettomuus tapahtui Tornion Kromitiellä, Arboretum-puiston kohdilla 2. päivä kesäkuuta viime vuonna.

Poliisipartio oli ollut liikkeellä Röytän suuntaan, allaan farmarimallinen ja poliisitunnuksellinen Skoda.

Kromitien ja Thurevikinkadun valoristeyksen jälkeen toinen poliiseista oli huomannut, että vastakkaisesta suunnasta oli tulossa moottoripyörä huomattavalla ylinopeudella.

Moottoripyörä ajoi ohi. Tutka näytti vauhdiksi noin 240 km/h, ja alueella oli kuudenkympin rajoitus, eli perään oli lähdettävä.

Poliisiauton kuski laittoi päälle pysäytys- ja hälytysvalot, tarkisti, ettei vastakkaista liikennettä ole ja alkoi kääntää autoa.

Skoda oli tiellä lähes poikittain, kun kylkeen rysähti suurella voimalla toinen moottoripyörä.

Poliisit kasailivat itseään lyhyen hetken ja hälyttivät sitten paikalle apua. Toinen heistä huomasi, että moottoripyörän kuljettaja makasi tiellä liikkumattomana. Hän oli kuollut välittömästi.

Syyttäjä epäili poliisia ensin rikoksista

Tapauksesta käynnistettiin rikostutkinta. Syyttäjä halusi selvittää, oliko poliisiautoa ajanut parikymppinen poliisimies ollut huolimaton.

Tutkinnassa poliisimiestä epäiltiin liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kuolemantuottamuksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.  

Kyse oli siis siitä, olisiko poliisimiehen tullut autoa kääntäessään huomata lähestyvä moottoripyöräilijä.

Syyttäjä päätyi lopulta toteamaan, että ei olisi.

Kortitta, väärillä kilvillä ja suurta ylinopeutta

Esitutkinnan perusteella moottoripyöräilijä oli ajanut todella suurta ylinopeutta.

Vauhti oli ollut niin kova, että vaikka tie on onnettomuuspaikalla suora, poliisit eivät olleet nähneet pyöräilijää laisinkaan vielä silloin, kun autoa oli alettu kääntää. Motoristin oli siis täytynyt edetä muutamien sekuntien aikana jopa satojen metrien matka.

Tutkimuksissa myös löydettiin jarrutusjälki noin 50 metrin päästä törmäyskohdasta. Selvitettiin, että moottoripyörä oli ennen törmäystä kaatunut ja liukunut pitkästi ennen törmäystä. Tästä huolimatta törmäys oli ollut vaurioista päätellen voimakas.

Syyttäjä teki asiasta syyttämättäjättämispäätöksen. Poliisimiestä ei siis enää epäillä rikoksista.

Moottoripyörää ajaneen miehen osalta rikostutkinta on päätetty, sillä mies on kuollut. Esitutkinnan aikana kävi ilmi muun muassa, että miehellä ei ollut onnettomuuden aikaan ajo-oikeutta, ja että hän oli ollut liikkeellä toisen henkilön omistamalla moottoripyörällä, jossa oli väärät kilvet.

Juttua muokattu 23.3.2022: Täsmennetty juttuun, että moottoripyöriä oli kaksi. Ensimmäinen ajoi ohi, ja poliisit kääntyivät sen perään. Perästä tullut moottoripyörä törmäsi poliisiautoon.

Lue myös:

    Uusimmat