Nuoriso turmelee kirjaston kalusteita niin, että yksi sohva jouduttiin jo poistamaan: "Vaikka roskis on siinä vieressä, eivät ne roskat sinne löydä"

Laukaan kunnankirjastoa vaivaa ikävä ja kaikkia kirjastonkäyttäjiä koskettava ongelma: tietty nuorten joukko roskaa pääkirjastoa säännöllisesti. MTV Uutiset tavoitti kirjastotoimenjohtaja Risto Heikkisen kommentoimaan asiaa. 

Heikkinen kertoo, että ilkivaltainen roskaamisongelma on tämän syksyn lieveilmiö. Tietty joukko nuoria roskaa kirjastoa niin, että yksi yleisissä tiloissa ollut sohva jouduttiin kokonaan poistamaan. Lisäksi nuorten joukko häiriköi esimerkiksi nimittelemällä kirjaston työntekijöitä. 

– Tässä on kyse siitä, ettei kirjaston sääntöjä noudateta. Vaikka meillä on tietty paikka eväiden syömistä varten, osa nuorista ei noudata sitä, Heikkinen sanoo. 

– Roskat heitellään lattioille ja kalusteille. Vaikka roskis on siinä vieressä, eivät ne roskat sinne löydä, Heikkinen kuvailee.  

Aina kirjastossa ei ehditä huomata roskaajia.  Kirjastontyöntekijöiden aika menee asiakaspalveluun. Aina, kun roskaajien toiminta huomataan, kyseiset henkilöt poistetaan kirjastosta. 

9:10
Näin nuoret ratkovat yhteiskunnallisia ongelmia. Arkistovideo.

Kunta miettii jatkotoimia 

Heikkinen sanoo, että kunnan on nyt mietittävä jatkotoimia saadakseen kyseisten nuorten toimet loppumaan. Kaikkia nuoria käytös ei suinkaan kosketa, Heikkilä muistuttaa. 

– Mutta eihän tämä vaikuta meiningiltä, joka sopii kunnan yhteiseen olohuoneeseen tai kenenkään työpaikkaan. Aikuisia tarvitaan siiihen, että nuoret tajuavat asian vakavuuden, Heikkilä summaa. 

Viime aikoina yksi sohva turmeltiin niin, ettei se enää sovi julkisen tilan kalusteeksi. Ylimääräiset siivouskulut ja vartijoiden kutsuminen paikalle tuovat kunnalle lisäkuluja. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja