Nuoria vanhempia epäillään vauvansa törkeästä pahoinpitelystä – kaksikuukautisella tytöllä vakavat vammat

Nuorta naista ja miestä epäillään pienen vauvansa törkeästä pahoinpitelystä Heinolassa.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus vangitsi 21- ja 23-vuotiaat vauvan vanhemmat tänään todennäköisin syin epäiltynä törkeästä pahoinpitelystä. Heitä epäillään kaksikuukautisen vauvansa ravistelusta eli kyseessä on tyypillinen shaken baby -tapaus.

Yleisesti shaken baby eli ravistellun vauvan -oireyhtymälle ominaiset vammat syntyvät, kun lasta ravistellaan voimakkaasti edestakaisin vartalosta tai raajoista kiinni pitäen. Terveysviranomaiset pyrkivät ehkäisemään shaken baby -tapauksia tiedottamalla asiasta jo raskausaikana.

Ravistellun vauvan -oireyhtymä tarkoittaa esimerkiksi vammoja aivojen, silmien ja mahdollisesti kaularangan alueelle.

– En yksilöi tämän kyseisen vauvan vammoja, mutta ne sopivat tämän oireyhtymän tyypillisiin vammoihin, rikosylikomisario Miia Lehtinen Hämeen poliisista kertoo.

Vauvan ravistelu voi aiheuttaa jopa kuolemaan johtavia hengitysvaikeuksia, mutta kyseinen vauva ei ole poliisin tiedon mukaan hengenvaarassa.

Poliisin mukaan vauvan vammat ovat vakavat, mutta hänen tilansa on vakaa.

– Vauva on käsityksemme mukaan tajuissaan.

Veivät vauvan itse sairaalaan

Tapaus tuli poliisin tietoon viime viikon keskiviikkona.

Vanhemmat veivät itse tytön sairaalaan Heinolassa keskiviikkoaamuna. Sieltä vauva siirrettiin nopeasti Päijät-Hämeen keskussairaalaan ja edelleen Helsinkiin Lastenklinikalle.

– Vanhemmat veivät lapsen sairaalaan, koska hän käyttäytyi poikkeavasti. Vauvan eleet ja liikkeet eivät vastanneet normaalia, Lehtinen kuvailee.

Poliisi epäilee, että vauvaa oli ravisteltu edellisen yön aikana.

Lastenklinikalta soitettiin poliisille keskiviikkoiltana, koska sairaalan henkilökunta epäili, että vauvaa on ravisteltu. Tytön vanhemmat otettiin kiinni kotoa torstaiaamuna.

Vauvan isä ja äiti ovat kiistäneet kuulusteluissa syyllisyytensä.

– He eivät ole osanneet antaa mitään selitystä vauvan vammoille, Lehtinen kertoo.

Tapauksen esitutkinta on vasta alkuvaiheessa.

Lue myös:

    Uusimmat