Mainos

Nuoria jymäytetään asuntonäytöissä

Vuokra-asuntonäyttöjen kyseenalaiset sopimuskeinot eivät tule yllätyksenä vuokralaisten keskusliitolle. Vuokralaisten keskusliiton järjestö- ja koulutuspäällikkö Ilpo Eerola kertoo MTV:n uutisille, että liitto saa joka kuukausi yli tuhat puhelua, joista suuri osa liittyy asuntonäyttöihin ja niissä tapahtuviin epäselvyyksiin.

Ylen uutisten mukaan asuntonäytöissä on saatettu vaatia kiinnostuneilta kirjallinen sitoumus asunnon vuokraamisesta. Sopimukseen on saatettu liittää jopa satojen eurojen sopimussakko. Välittäjät ovat saattaneet myös periä pääsymaksuja näytöillä ja vaatineet mahdollisilta vuokralaisilta varausmaksuja.

Asuntonäyttöjen epäselvyydet eivät ole pelkästään Etelä-Suomen ongelma, vaan arveluttavia sopimuksia tarjotaan ympäri Suomea.

- Eniten ongelmia on pienten välitysfirmojen kohdalla. Yleensä nämä yritykset ovat yhden tai kahden työntekijän firmoja, juuri markkinoille tulleita yrityksiä ja ne tekevät vuokravälitystä muun toimen ohella. Ne pyrkivät saamaan toimintansa käyntiin joskus hyvinkin painostavin keinoin, Eerola kiteyttää.

Jymäytettäväksi joutuvat useimmiten nuoret opiskelijat, jotka ovat juuri muuttaneet kaupunkiin ja tarvitsevat kipeästi asuntoa. Eerola myös muistuttaa, ettei vuokra-asunnon katsominen saa maksa mitään

- Yksi räikeimpiä tapauksia on sellainen, kun näytön yhteydessä on pyydetty allekirjoittamaan paperi, johon on kirjoitettu teksti: Sitoudun vuokraamaan tämän asunnon. Jonkin ajan kuluttua henkilölle on soitettu ja ilmoitettu, että hänet on valittu vuokralaiseksi, koska on allekirjoituksellaan sitoutunut asunnon vuokraamaan. Samassa yhteydessä on uhattu oikeustoimilla, mikäli henkilö kieltäytyy vuokraamasta asuntoa.

Myös teennäisistä näytöistä on tullut ilmoituksia Vuokralaisten keskusliittoon. Vuokra-asunnon etsijä on houkuteltu katsomaan sopivaa asuntoa ja häneltä on pyydetty näytön yhteydessä vuokravakuus. Myöhemmin on kuitenkin ilmennyt, ettei kyseinen asunto edes ollut vuokrattavana ja vuokranantaja on kadonnut jäljettömiin.

Jos haluaa välttää ongelmia, kannattaa Eerolan mukaan käyttää tunnettuja ja luotettavia asunnonvälittäjiä. Sen lisäksi on syytä olla mahdollisimman tarkkana ja miettiä vuokraamispäätöstä huolellisesti.

- Asunnon vuokraaminen on kuin auton osto. Varsinkin nuoret innostuvat asiasta valtavasti ja tekevät helposti hätiköityjä päätöksiä.

Jos vuokranvälittäjä painostaa tekemään sopimuksen heti, siihen useimmiten liittyy jotain vilunkia. Vuokrasopimus pitäisikin tehdä aina toistaiseksi voimassa olevaksi. Eerola toteaa, että määräaikaiseen sopimukseen pitäisi päätyä vasta sitten kun molemmat osapuolet niin haluavat. Kiireeseen ei pidä vastata kiireellä.

Väärinkäytöksistä Eerola kehottaa ilmoittamaan lääninhallituksen kuluttajaosastolle. Lääninhallitusten kuluttajaosastot valvovat vuokra-asuntojen välitystä, mutta tieto ei koskaan saavuta valvojia ellei väärinkäytöksistä kannella.

- Aina kun meteliä syntyy, niin ongelmat yleensä vähenevät, Eerola huomauttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.