Nuoria hakkaava katujengi sopii tapaamisensa WhatsAppissa - keikoilla mukana puukkoja

Itä-Helsingissä väkivaltaisesti käyttäytyvä nuorisojengi on poliisin käsityksen mukaan vastuussa myös Vantaan Tikkurilassa ja Espoon Kauklahdessa syyskuussa tapahtuneista kahakoista.

Espoossa 20-30-henkinen nuorisojoukko hyökkäsi viiden suomalaismiehen kimppuun ja pahoinpiteli heitä. Tikkurilassa Heurekan puistossa taas kymmenhenkinen porukka ryösti kymmeniä teinejä pesäpallomailoilla uhaten.

Eri puolilla pääkaupunkiseutua tapahtuneiden rikosten johdosta poliisilla on ollut kiinniotettuna 20 epäiltyä. Neljää on myös pidetty vangittuna.

Mukana puukkoja ja kuula-aseita

Poliisin mukaan jengiläisillä on ollut hallussaan erilaisia aseita, muun muassa puukkoja, pesäpallomailoja ja muovikuula-aseita. Jengiläiset ovat kohdistaneet väkivaltaa pääasiassa muihin lapsiin ja nuoriin ja se on ollut paikoin erittäin raakaa.

Poliisin arvion mukaan porukassa on kymmeniä nuoria eri etnisistä ryhmittymistä ja heitä saapuu pääkaupunkiseudulle myös muista suomalaiskaupungeista. Tapaamiset suunnitellaan pikaviestipalvelu WhatsAppissa. 

Lisäksi pahoinpitelyistä ja ryöstöistä kerrotaan muille jäsenille sosiaalisen median palveluissa. Sosiaalitoimella ja poliisilla on viitteitä siitä, että siellä muun muassa lasketaan pisteitä, joita saa esimerkiksi siitä, jos uhri kaatuu jo ensimmäisestä iskusta tai siitä, että uhri on erityisen arka tai heikko.

Poliisin mukaan motiivi toiminnalle on epäselvä, sillä nuoret eivät ole kuulusteluissa juuri halunneet puhua siitä.

– Ilmiö kielii erittäin pahoista sosiaalisista ongelmista, jotka sitten projisoituvat rikoksiksi, tiivistää rikoskomisario Tuomo Lotta Helsingin poliisilaitokselta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja