Nuori mies pakotettiin ampumaan oma isoveljensä niskalaukauksella soramontulla – "Rakastan sinua, minun on pakko tehdä tämä, muuten kuolen itsekin"

9:18
Poliisi kertoo Rikospaikassa, miten se selvitti Oulun julman soramonttumurhan.

Oulun julma soramonttumurha lokakuussa 2018 tehtiin teloitustyyliin niskalaukauksella.

Tapahtuminen taustalla oli väkivaltainen velanperintä. Päätekijät, Harri Hietamäki ja Jimmy Leinonen, olivat ensin pahoinpidelleet veljeskaksikkoa yksityisasunnossa Oulussa ja sen jälkeen kuljettaneet veljekset parinkymmenen kilometrin päähän Oulun Jäälin soramonttualueelle.

Siellä päätekijät pakottivat aseella uhaten noin 20-vuotiaan pikkuveljen ampumaan isoveljensä.

Toisilleen erittäin läheiset veljekset hyvästelivät toisensa soramontulla kauhun vallassa ennen henkirikosta. Pikkuveli halasi isoveljeään ja sanoi rakastavansa tätä.

– Minun on pakko tehdä tämä, muuten kuolen itsekin, pikkuveli sanoi esitutkinnan mukaan hetki ennen ampumista.

Isoveljen vastaus oli:

 – Tiedän sen.

Tämän jälkeen pikkuveli pyysi isoveljeään kääntymään ympäri,

– En voi katsoa sinua silmiin. Hän käänsi selkänsä minulle ja minä olin käsivarrenmitan etäisyydellä. Kohotin aseen ja tähtäsin niskaan. Aseen piippu oli noin 10 cm etäisyydellä niskasta eli se oli todella lähellä sitä niskaa. Painoin liipaisimesta ja ase laukesi, mutta aseessa ei ollut patruunaa. Käännyin tuossa vaiheessa Harria kohti ja sanoin, että tämä on aivan sairasta, pikkuveli kertoi tilanteesta poliisille.

Pikkuveljen mukaan Harri oli siinä vaiheessa sanonut, että hänen piti ensin varmistaa, etten ampuisi tilanteessa Jimmya ja Harria.

– Harri otti aseesta lippaan irti ja laittoi siihen taskustaan yhden patruunan ja laittoi lippaan takaisin kiinni aseeseen. Tämän jälkeen hän latasi aseen, antoi sen minulle ja sanoi: nyt teet sen.

Jimmy oli koko ajan osoittanut pikkuveljeä aseella, jonka Harri nyt vuorostaan otti itselleen.

– Veljeni oli edelleen selin minua päin ja laitoin aseen piipun 10 cm etäisyydelle niskasta ja painoin liipaisimesta. Laukaus osui häntään niskaan/takaraivoon ja hän lysähti maahan. Harri otti aseen kädestäni ja samalla molemmat alkoivat hymähdellä/naurahdella, että eipä olisi uskonut, että teet sen. Aivan kuin se olisi ollut heidän mielestään hauska juttu, järkyttynyt pikkuveli kertoi esitutkinnassa.

Päätekijät tuomittiin lopulta yllytyksestä ja avunannosta murhaan. Hietamäen tuomio oli elinkautinen ja Leinosen vajaa kymmenen vuotta vankeutta.

Pikkuveli tuomittiin surmasta, koska hän joutui tuomioistuimen mukaan toimimaan tilanteessa pakotettuna.

Katso Rikospaikan juttu Oulun soramonttumurhan tutkinnasta.

Tutkinnanjohtaja Antti Palokangas kertoo yksityiskohtaisesti, miten poliisi selvitti julman henkirikoksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja