Nuohouskäytännöissä kunnallisia eroja

Pakkasen paukkuessa on kodikasta lämmitellä kotona takkaa tai uunia, jos sellaisen omistaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että käytössä oleva tulisija on myös nuohottava. Joissakin kunnissa asia jää lämmittäjän vastuulle.

Nuohouksessa ei pakkasrajoja tunneta. Kuopion piirinuohoojat kiipeävät katolle säässä kuin säässä, jotta oman alueen piiput tulevat vuoden kuluessa käydyiksi läpi niin kuin laki vaatii. Kolmisen vuotta voimassa olleen pelastustoimilain mukaan kunta voi jättää nuohouksen myös vapaasti kilpailtavaksi työksi. Silloin nuohooja ei automaattisesti kolkuta tulipesän omistajan ovelle.

Kuopion palolaitoksen johtava palotarkastaja Aarne Hamunen:

- Jos asukas ei esimerkiksi ole tehnyt mitään sopimusta tietyn nuohousliikkeen kanssa, jotta se nuohousliike tietää tulla sinne, niin ei se välttämättä tule ja asukkaan on itse huolehdittava että nuohous tulee suoritettua.

Nuohousalan Keskusliiton mukaan vapaan kilpailun varaan nuohous on jätetty seitsemässätoista kunnassa. Niistä suurin on Lappeenrannan kaupunki. Vapaa kilpailu ei kuitenkaan takaa palvelun saatavuutta, kun pätevistä nuohoojista on maassa pulaa. Yleisimmässä piirinuohoojajärjestelmässä kunta valtuuttaa tietyn yrittäjän huolehtimaan oman alueensa nuohouksesta.

Virranta-yhtiöiden piirinuohooja Petteri Virranta:

- Kyllä minä itse henkilökohtaisesti kannatan ihan ehdottomasti piirinuohousjärjestelmää, koska sillä taataan kaikille asiakkaille tasavertainen ja edullinen hintataso. Siinä meillä ei ole erillisiä matkakustannuksia käytössä vaan keskimääräiset yksikköhinnat, ja näin ollen se on kokonaisuuden kannalta edullisin vaihtoehto asiakkaalle.

Kymmenessä kunnassa Suomessa nuohoojat ovat kunnan työntekijöitä. Näin on muun muassa Tampereella, missä nuohouksen yksikköhinta on kuitenkin maan kallein. Maksoi mitä maksoi, myös palovakuutuksen ehtojen mukaan uunit on nuohottava. Nuohooja katsoo myös että hormit ovat kunnossa ja antaa ilmaisia neuvoja lämmittämiseen pakkasella.

Virranta:

- Paras tapa on lämmittää uunia useamman kerran pienessä määrin kuin että sitä esimerkiksi lämmitetään joka toinen tai joka kolmas päivä ja silloin äärimmäisen suurella teholla. Vältytään vahingoilta ja energiatalous on ehdottomasti kannattavampi sekä parempi tämmöisillä pienillä lämmityskerroilla.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 06.01.2003).

Lue myös:

    Uusimmat