Mainos

Novo Group ruotsalaisfirman omistukseen

Tietotekniikkayhtiö Novo Group ei yhdistykään Sysopenin kanssa vaan ruotsalaisen WM-data AB:n kanssa.

Novo on irtisanonut syyskuun lopulla julkistetun yhdistymissopimuksen Sysopenin kanssa ja tehnyt uuden sopimuksen WM-datan kanssa. Novon hallitus vertaili SysOpenin ja WM-datan ostotarjouksia ja päätyi suosittamaan osakkeenomistajille WM-datan tarjouksen hyväksymistä.

Mikäli keskiviikkona esitelty kauppa toteutuu tulee yhdistyneestä yhtiöstä Novon mukaan Pohjoismaiden toiseksi suurin tietotekniikkapalvelujen tarjoaja TietoEnatorin jälkeen. Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto oli viime vuonna noin 1,1 miljardia euroa ja henkilöstömäärä on noin 8300. Kahdesta yhtiöstä Novo on selvästi pienempi, sillä se tahkosi viime vuonna liikevaihtoa noin 309 miljoonaa euroa. Yhtiö työllistää noin 2300 henkeä.

WM-data tarjoutuu maksamaan Novo Groupin osakkeista noin 25 prosenttia niiden tiistaista päätöskurssia enemmän, kun SysOpenin tarjoama preemio oli vain noin seitsemän prosenttia. Ruotsalaisyhtiön ostotarjouksen laskennallinen hinta Novon osakkeille on 5,05 euroa, kun SysOpen tarjosi yhdestä osakkeesta 3,79 prosenttia.

Kaikkiaan WM-data pulittaisi Novon noin 40,8 miljoonasta osakkeesta noin 206 miljoonaa euroa, kun SysOpen tarjosi yhtiöstä noin 155 miljoonaa euroa.

Henkilöstövaikutukset jäävät vähäisiksi
Yhdistymisen myötä Novo Groupin liiketoiminnot Suomessa on määrä yhdistää WM-datan liiketoimintoihin. Uuden yhtiön nimeksi tulisi WM-data Novo. Novo Groupin toimitusjohtajan Jorma Kielennivan mukaan mahdollisen yhdistymisen henkilöstövaikutukset tulisivat jäämään vähäisiksi. -Molemmat yhtiöt ovat joutuneet elämään vaikeiden aikojen läpi ja tekemään henkilöstövähennyksiä, mutta ne ovat sellaisissa laajuuksissa jo takanapäin. Kummallakaan yhtiöllä ei ole tällä hetkellä tarvetta rationalisoida toimintaansa, Kielenniva toteaa.

Jonkinlaisiin leikkauksiin lähinnä hallinnollisissa tehtävissä saatettaisiin Kielennivan mukaan kuitenkin joutua toimintojen päällekkäisyyksien vuoksi. WM-datalla on jo entuudestaan noin 530 työntekijää Suomessa. Yhtiön Suomen toimintojen liikevaihto oli viime vuonna 73 miljoonaa euroa eli noin yhdeksän prosenttia koko konsernin liikevaihdosta.

WM-datan päämarkkina on Ruotsi, jonka osuus liikevaihdosta on noin kaksi kolmasosaa. Ruotsin ja Suomen lisäksi yhtiö toimii Tanskassa ja Norjassa.

Pohjoismaiden markkinat avautuvat

Kielennivan mukaan WM-data on Novolle SysOpenia parempi ostajavaihtoehto, koska nyt julkistettu kauppa avaa Novon tuotteille markkinat kaikissa Pohjoismaissa.

-Kun meidän markkina-alueemme koko on aikaisemmin ollut väkimäärällä mitattuna vain viisi miljoonaa, kasvaa se nyt yli 20 miljoonaan, Kielenniva laskee.

Kielennivan mukaan WM-datassa päätettiin jo keväällä ryhtyä laajentumaan. Jo tuolloin yhtiö kiikaroi Novon suuntaan, mutta vasta SysOpenin ostotarjous pisti ruotsalaisiin vauhtia.

Uuden yhtiön johtajuusratkaisuja ei ole Kielennivan mukaan vielä ehditty lyömään lukkoon. Kauppaa WM-datan kanssa on valmisteltu melkoisella vauhdilla, sillä ruotsalaisyhtiö esitti tarjouksensa Kielennivan mukaan vasta pari viikkoa sitten.

SysOpen harkitsee uutta tarjousta

SysOpen ei tyytynyt keskiviikkona seuraamaan vaiteliaana sivusta Novon ja WM-datan yhdistymissuunnitelmia. Yhtiö piti iltapäivällä tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi harkitsevansa uuden, paremman ostotarjouksen esittämistä. SysOpenissa Novon uuteen kumppaniehdokkaaseen suhtauduttiin happamasti ja Novon toimintaa pidettiin syyskuisen yhdistymissopimuksen vastaisena.

SysOpenin hallituksen puheenjohtajan Kari Karvisen mukaan kamppailu Novon omistuksesta saattaa näyttää jo torstaina täysin toisenlaiselta, kun kaikki kolme asianomaista yhtiötä julkaisevat osavuosikatsauksensa. WM-datan esittämä ostotarjous perustuu osittain osakevaihtoon, joten ruotsalaisyhtiön osakekurssin lasku alentaisi myös sen Novosta esittämän tarjouksen arvoa.

SysOpenin mukaan sen esittämä ostotarjous on Novon omistajien kannalta otollisempi, sillä sen myötä Novon omistajat omistaisivat uudesta yhtiöstä 70 prosenttia. WM-data -vaihtoehdon toteutuessa novolaisilla olisi vain 6,9 prosenttia uuden yhtiön äänivallasta.

Mikäli Novo päätyy WM-datan haltuun, on uuden yhtiön suurin omistaja ruotsalainen sijoitusyhtiö Investor, joka hallitsee 29,8 prosenttia yhtiökokouksen äänistä. Toiseksi suurin omistaja on WM-datan hallituksen puheenjohtaja Thord Wilke, jolla on äänivallasta 24,7 prosenttia.

Karvisen mukaan SysOpen palaa Novo-asiaan vielä tällä viikolla. Hänen mukaansa juridiset toimenpiteet Novo Groupia kohtaan eivät ole poissuljettuja. -Yhtiömme lakimiesten mukaan tässä on tapahtunut selvä sopimusrikkomus, Karvinen sanoo.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 29.10.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.