Mainos

Norjassa muhkea pankkifuusio

Norjalaiset Christiania Bank og kreditkasse, Fokus Bank ja Norjan valtion omistama Postbanken päättivät tiistaina yhdistymisestä. Asiasta kertoi Christianian puheenjohtaja Harald Arnkvaern. Yhdistymisen seurauksena Norjaan on syntymässä maan suurin rahoituslaitos, jonka taseen loppusumma olisi 300 miljardia kruununa eli reilut 200 miljardia markkaa.

Ennakkotietojen mukaan Christiania Bank saa uudesta suurpankista 60 prosentin osake-enemmistön ja kaksi muuta kumpikin 20 prosenttia. Pankin pääkonttori tulee Trondheimiin ja pääjohtajaksi tulee Christianian nykyinen toimitusjohtaja Tom Ruud. Johtokunnan puheenjohtajaksi tulee valtion omistaman teleyhtiön Telenorin toimitusjohtaja Tormod Hermansen.

Neuvottelutilanteen takia Oslon pörssi keskeytti Christiania Bankin ja Fokus Bankin osakkeiden noteerauksen keskiviikkoaamupäivään saakka.

Christiania on Norjan toiseksi suurin pankki, jonka taseen loppusumma oli kesäkuun lopussa 189 miljardia kruunua. Fokus on maan neljänneksi suurin pankki heti säästöpankin jälkeen, ja sen taseen on 40,8 miljardia kruunua. Valtion omistaman Postbankenin taseen loppusummaksi on arvioitu noin 73 miljardia kruunua.

Useat analyytikot ovat kuvanneet pankkien fuusiota "täydelliseksi avioliitoksi". Norjan pankit ovat suhteellisen pieniä jopa pohjoismaisessa ympäristössä.

Uutiset pankkien mahdollisesta fuusiosta paransivat muidenkin rahoituslaitosten osakkeiden hintoja tiistaina Oslon pörssissä. Esimerkiksi Norjan suurimman pankin Den Norske Bankin osake nousi 2,2 prosenttia ja vaihto oli vilkasta.

Aftenposten-päivälehden mukaan Norjan valtiovarainministeriö on tietoinen pankkien neuvotteluista, mutta ministeriö ei halunnut kommentoida asiaa.
(STT-Reuters/talousuutiset)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.