Mainos

Norjan hallitus eroaa

Norjan pääministerin Gro Harlem Brundtlandin hallitus eroaa perjantaina. Pääministeri ilmoitti erosta yllättäen suurkäräjien kyselytunnilla tänään. Uudeksi pääministeriksi nousee hallitsevan työväenpuolueen puheenjohtaja Thorbjörn Jagland.

Norjan tiedotusvälineissä oli arvioitu jo jonkin aikaa Brundtlandin eroavan ennen ensi vuoden syyskuussa pidettäviä suurkäräjävaaleja. Eron aikainen ajankohta tuli silti yllätyksenä. Brundtland kertoi tiedotustilaisuudessa päättäneensä erosta jo runsas vuosi sitten. Hänen mukaansa työväenpuolueen pääministeriehdokkaan on oltava selvillä hyvissä ajoin ennen ensi vuoden vaaleja.

Pääministeri kertoi myös halunneensa ilmoittaa erosta ennen parin viikon kuluttua pidettävää työväenpuolueen puoluekokousta. Brundtlandin mukaan hallituksen vaihdos ei merkitse muutosta politiikkaan.
-Päälinjasta pidetään kiinni. Työllisyys, hyvinvointi ja vastuu tulevista sukupolvista leimaa uuden hallituksen työtä, hän sanoi.

Brundtland ei ole huolissaan omasta työstään tehtävistä poliittisista jälkiarvioinneista.
-Olen tehnyt kohtuullisen hyvää työtä ja luovutan työn hyvällä omallatunnolla toiselle.
Hän ei kuitenkaan edelleenkään halunnut kommentoida mahdollista ehdokkuuttaan YK:n uudeksi pääsihteeriksi. Brundtlandin nimi on mainittu mahdollisena Boutros Boutros-Ghalin seuraajaehdokkaana. Boutros-Ghalin kausi päättyy tämän vuoden lopulla.

Pääministeri palaa eronsa jälkeen kansanedustajatyöhön. Brundtland arveli tänään, että hänellä jatkossa olisi enemmän aikaa käytettävissä kirjoittamiseen ja kesämökillä oleiluun. Arvelut Brundtlandin mahdollisesta erosta saivat lisää vauhtia kun hän ennen kesälomaa ilmoitti suurkäräjillä aikovansa kertoa äänestäjille hyvissä ajoin ennen ensi vuoden vaaleja, aikooko hän jatkaa pääministerinä.

Yksi aikakausi ohi

Brundtlandin päätöksen myötä yksi eli ns. Gro-aikakausi on ohi Norjan politiikassa. Brundtland ehti johtaa kolmea hallitusta, ja hän on ollut pääministerinä kaikkiaan noin 10 vuotta. Ensimmäisen kerran hänestä tuli pääministeri 15 vuotta sitten. Brundtland toimi myös monia vuosia työväenpuolueen johtajana kunnes hän neljä vuotta sitten erosi tehtävästä.

Lujatahtoinen ja ahkera Brundtland oli kaikkina näinä vuosina norjalaisessa yhteiskunnassa tapahtuneiden suurten muutosten kärjessä. Aluksi oli kyse ympäristönsuojelun tuomisesta päivänpolitiikkaan sekä naisten esiinmarssista politiikassa.

Seuraavaksi olivat vuorossa valtion ja työväenpuolueen nykyaikaistaminen, ja viime vuodet pääministerin toiminta on näkyvimmin liittynyt Norjan taloutta koskeviin uudistuksiin.

Gro Harlem Brundtland on ollut Norjan kasvot muuhun maailmaan eri tavoin kuin kukaan edeltäjänsä. Hänen kansainvälinen toimintansa on tehnyt hänet tunnetuiksi maissa, joilla ilman Brundtlandin panosta tuskin olisi mitään tietoa pienestä maasta nimeltä Norja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.