Mainos

Nokian putkista löytyi giardia-alkueläintä

Saastuneella alueella tänään alkaneen tehokloorauksen uskotaan tehoavan myös norovirukseen ja giardiaan.

Nokian kaupungin vesijohtoverkostosta otetusta sakkanäytteestä on löytynyt giardia-alkueläintä. Tutkituista seitsemästä näytteestä giardiaa löytyi yhdestä.

Ympäristöterveyspäällikkö Outi Lepistön mukaan on todennäköistä, että Nokian saastunut vesijohtovesi on levittänyt alkueläintä väestöön.

Luonnonvesissä esiintyvä Giardia lamblia -alkueläin aiheuttaa ihmiselle erilaisia vatsavaivoja, mutta voi olla oireetonkin. Parilla prosentilla suomalaisista arvioidaan olevan alkueläintä elimistössään.

Suomeen giardia on usein tuotu tuliaisena Venäjän-matkalta, sillä sitä esiintyy Pietarin vesijohtoverkostossa. Myös Ruotsissa ja Norjassa on ollut giardiasta johtuneita epidemioita.

Suomessa todetaan vuosittain noin 300 giardian aiheuttamaa tautitapausta eli giardiaasia. Kansanterveyslaitoksen tilastojen mukaan viime vuonna tuli ilmi 281 tapausta. Tilastoinnissa saattaa kuitenkin olla aukkoja.

Nokialla useita giardia-tapauksia

Nokialla on vesiepidemian aikana havaittu kymmenkunta giardia-tapausta. Niistä ilmeisesti ainakin osa on aiheutunut vesijohtoverkoston saastumisesta.

Giardiaa levisi Nokialla väestöön marraskuun lopussa vesiepidemian ensimmäisten vuorokausien aikana. Vesijohtoveteen sekoittui jätevettä 28.-30. marraskuuta ja juomaveteen pääsi lukuisia taudinaiheuttajia, jotka normaalisti elävät nokialaisten suolistossa.

Giardiaan tehoaa yleensä antibioottihoito. Taudin oireet ilmenevät viimeistään muutaman viikon kuluttua tartunnasta. Yleisiä oireita ovat ripuli, laihtuminen ja vatsakivut.

Nokialla on veteen lisätty saastumisen jälkeen klooria, mikä on tuhonnut ainakin osan taudinaiheuttajista. Edelleen verkostossa on ainakin norovirusta, ja sakan joukossa ilmeisesti myös giardiaa.

Saastuneella alueella tänään alkaneen tehokloorauksen uskotaan tehoavan myös norovirukseen ja giardiaan. Vesiepidemioista kerättyjen tietokantojen mukaan molemmat ovat kuitenkin hankalia hävitettäviä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.