Noin 70 yritystä saa valtion uutismediatukia – MTV:lle täysi avustus

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt valtiontukea uutismediatoimintaan noin 70 yritykselle. Viraston tiedotteen mukaan tukea saa yhteensä 188 eri mediaa.

Traficomin mukaan valtiontuen tavoitteena on tukea kattavaa ja yhteiskunnallisesti tärkeää tiedonvälitystä sekä monipuolista ja monimuotoista uutistoimintaa. Valtiontuen hakuaika oli elokuun lopulta lokakuulle.

– Digitalisaatio, mainostulojen siirtyminen sosiaaliseen mediaan sekä jakelun ja paperin nousevat kustannukset ovat hankaloittaneet laadukkaan ja totuudenmukaisen tiedonvälityksen toimintaedellytyksiä 2000-luvulla, Traficomin tiedotteessa kirjoitetaan.

Traficomin mukaan etenkin pienet paikallismediat ovat ajautuneet vaikeuksiin, kun samalla tiedonkulun varmistamisen merkitys on korostunut entisestään.

Täyden 200  000 euron avustuksen saajia on 11, muun muassa MTV, Suomen Tietotoimisto ja Hufvudstadsbladet. Pienimmillään joillekin yrityksille myönnettiin tukea alle 10  000 euron edestä. Kaikkiaan valtiontukea uutismediatoimintaan myönnettiin seitsemän miljoonaa euroa.

Avustuksen suuruus on laskettu yrityksen työllistämien toimituksellista työtä tekevien määrän ja freelance-kustannusten perusteella. Korkeintaan neljä toimittajaa työllistävät yritykset saavat avustuksen 1,3-kertaisena.

Kahdeksan hakemus hylättiin

Valtiontukea haki kaikkiaan 77 yritystä. Traficom hylkäsi hakemuksen kahdeksalta yritykseltä, jotka eivät täyttäneet avustuksen saamisen edellytyksiä. Syinä hakemusten hylkäämisille olivat esimerkiksi yhtiöiden taloustilanne tai se, etteivät yhtiöt työllistä tarpeeksi monta toimittajaa, kertoo Traficomin asiantuntija Artturi Kavaja STT:lle.

Avustus maksetaan yhtiöille vuoden 2024 aikana, kun myönteisen avustuspäätöksen saaja toimittaa Traficomille selvityksen avustussummaa vastaavien palkka- tai freelance-kustannusten syntymisestä.

Avustettavista medioista valtaosa on Traficomin mukaan paikallisia sanomalehtiä eri puolilta Suomea. Avustusta saavien tiedotusvälineiden toimituksellisissa tehtävissä työskentelee yli 1  600 ihmistä, minkä lisäksi ne työllistävät useita freelancereita.

Avustetuista medioista kuusi on ruotsinkielisiä ja muut suomenkielisiä.

Lue myös:

    Uusimmat