Noin 40 siirtolaisen epäillään kuolleen haaksirikossa Välimerellä

Haaksirikkoja on todennäköisesti tapahtunut vielä enemmän kuin nyt on tiedossa, sanoi Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestö IOM:n edustaja.

Välimerellä viime viikolla tapahtuneen haaksirikon jäljiltä on kateissa yli 40 siirtolaista, joiden pelätään kuolleen. Tiedot perustuvat alukselta selviytyneiden ihmisten todistuksiin, kertovat yhteislausunnossaan YK:n alaiset siirtolaisuusjärjestö IOM, pakolaisjärjestö UNHCR ja lastenjärjestö Unicef.

Siirtolaiset olivat lähteneet vesille Tunisian Sfaxista metallisella veneellä, joka kaatui huonossa säässä torstain ja perjantain välisenä yönä. Kadonneiden joukossa kerrotaan olevan kolme lasta.

Neljä aluksessa ollutta ihmistä pelastettiin merestä kauppalaivalle, ja Italian rannikkovartiosto toi heidät Lampedusan saarelle.

Sää on ollut Välimerellä viime päivinä huono, ja merellä on sattunut useita kuolemiin johtaneita haaksirikkoja.

Maanantaina viranomaiset kertoivat 16 siirtolaisen kuolleen haaksirikoissa Tunisian ja Länsi-Saharan rannikoiden edustalla.

Sunnuntaina Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö (IOM) kertoi ainakin 30 ihmisen olevan kateissa kahden haaksirikon jäljiltä Lampedusan edustalla.

IOM:n viimeviikkoisten lukujen mukaan kuluvan vuoden aikana yli 1 800 ihmistä on kuollut pyrkiessään Välimeren yli Pohjois-Afrikasta Eurooppaan. Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna samaan ajanjaksoon viime vuonna.

Viimeisimmässä tragediassa kuolleiden siirtolaisten mahdollisuudet selviytyä ovat olleet huonossa säässä pienet, sanoi IOM:n tiedottaja Flavio Di Giacomo. Hänen mukaansa Saharan eteläpuolisesta Afrikasta tulevat siirtolaiset pakotetaan käyttämään halpoja metalliveneitä, jotka rikkoutuvat helposti.

– On hyvin todennäköistä, että haaksirikkoja on paljon enemmän kuin ne, jotka ovat meidän tiedossamme, Di Giacomo sanoi.

Sisiliassa sijaitsevan Agrigenton kaupungin poliisipäällikkö Emanuele Ricifari piti selvänä, että ihmiskauppiaat merimatkan alkupäässä ovat olleet tietoisia huonosta säästä.

– Se, joka salli tai pakotti heidät lähtemään tällä merenkäynnillä, on häikäilemätön rikollinen hullu, Ricifari sanoi italialaiselle medialle viikonloppuna.

Lue myös:

    Uusimmat