Noidan oppipoika

USA 2010. Ohjaus: Jon Turteltaub. Käsikirjoitus: Matt Lopez, Doug Miro ja Carlo Bernard. Tuotanto: Jerry Bruckheimer, Jon Turteltaub. Kuvaus: Bojan Bazelli. Leikkaus: William Goldenberg. Näyttelijät: Nicolas Cage, Jay Baruchel, Alfred Molina, Teresa Palmer, Monica Bellucci, Toby Kebbell. Kesto: 111 min.

Harry Potterien jälkeen kaikki on imettävä irti noitahommeleista.

National Treasure -sarjan tekijät eli tuottaja Jerry Bruckheimer ja ohjaaja Jon Turteltaub ovat nyt muistaneet vanhasta Disney-klassikosta, Fantasiasta (1940), tutun tarinan noidan tottelemattomasta oppipojasta, joka silloin oli Mikki Hiiri.

Nimen lisäksi juuri mitään muuta yhteistä näillä elokuvilla ei sitten olekaan. Vuoden 2010 Noidan oppipoika on heppoinen komediasekoilu, jossa on hyvin vähän magiaa ja joka enimmäkseen vaivaannuttaa.

Vaivaannuksen tärkein syy on Nicolas Cage nahkatakissa. Hänellä on tasan yksi hölmö ilme ja ärsyttävä monotoninen nasaali, jolla hän narisee noituuksiaan.

Balthazar Blake (Cage) on nykypäivän Manhattanilla asuva mestarivelho, joka yrittää puolustaa kaupunkia arkkivihollistaan Maxim Horvathia (Alfred Molina) vastaan. Balthazar ei kuitenkaan pysty tehtävään yksin, joten hän värvää oppilaakseen nuoren ex-koulukiusatun Dave Stutlerin (Jay Baruchel), jossa on piilevää potentiaalia.

Mestari pitää vastahakoiselle suojatilleen taikuuden pikakurssin, ja yhdessä kaksikko käy taistoon pimeyden voimia eli niin kutsuttuja morganiaaneja vastaan. Daven, joka puolestaan on suurvelho Merlinin jälkeläinen eli "päämerliniaani", on kaivettava itsestään kaikki rohkeus selviytyäkseen koulutuksesta, pelastaakseen kaupungin ja hurmatakseen siinä sivussa ihastuksensa (Teresa Palmer).

Leffa on tehty selkeästi koko perheelle, joten väkivalta on vähäistä ja meininki kaikin puolin kilttiä. Eli hampaatonta. Paljon digitaalisia efektejä, lenteleviä miekkoja ja muotoaan muuttavia ajopelejä. Fantasiasta muistettavat tanssivat luudat kuuluu onnistuneisiin kohtauksiin.

Pääosan Jay Baruchel on ihan mukiinmenevä hassusti törmäilevänä nörttinä, mutta hänelläkin on rasittava nasaali. Lopussa kirotusta ruukusta hyökkivä ja kohtalokkaasti mesoava Monica Bellucci (Shoot 'Em Up) on lähinnä naurettava.

Ainoa piristys on milloin miksikin muuntautuvana Horvath-hirviönä mölisevä Alfred Molina (Pieni suklaapuoti, Spider-man), joka näyttää nykyisin erikoistuneen arkkivihollisten rooleihin. Hänessä on sitä tarvittua taikaa.

Teksti: Tuuve Aro

Katso Noidan oppipoika -elokuvan traileritäältä.

Lue myös:

    Uusimmat