Mainos

No mitä se metallimies sitten oikein tienaa?

Valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd) mukaan Metalliliiton ja Ammattiliitto Pron on tultava mukaan keskitettyyn tuloratkaisuun, muuten sopimus raukeaa.

Eilen saavutetun neuvottelutuloksen mukaan palkankorotukset olisivat 25 kuukaudessa yhteensä 4,3 prosenttia. Metallityöväen liiton puheenjohtaja Riku Aalto vaatii ennen raamisopimusneuvotteluja kuuden prosentin palkankorotuksia.

Lukijat ovat olleet ahkeria kommentoimaan MTV3 Uutisten jutuissa metallimiehen palkkaa.

Osa lukijoista rinnastaa metallimiehen ahneeksi oman edun tavoittelijaksi, joka romuttaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan haluamalla yhä enemmän rahaa. Osa puolestaan puolustaa metallimiestä, joka on jäänyt palkkakehityksessä muista jälkeen, ja jonka palkka ei riitä nousevien kustannusten kattamiseen.

Miksi sana metallimies herättää paljon niin keskustelua? Mitä se metallimies oikein sitten ansaitsee?

Otetaan esimerkiksi vaikka perusmetallimies Make.

- Make on tyypillisesti koneistaja, koneenasentaja tai levyseppä-hitsari.

- Make on tyypillisesti käynyt ammattikoulun.

Metalliliittolaisten keskiansio eli säännöllisen työajan ansio ilman yli- ja sunnuntaityökorotuksia on 15,58 euroa tunnilta, kerrotaan Metalliliitosta.

Eli yksinkertaistetulla laskutavalla päästään kuukaudessa noin 2 700 euron tuloihin, mutta siis ilman lisiä ja korvauksia.

Metalliliiton liittovaltuusto käsittelee huomenna raamisopimusta. Liittovaltuusto päättää, voidaanko raamisopimuksen pohjalta käynnistää uudelleen neuvottelut teknologiateollisuuden ja liiton muiden sopimusalojen työehtosopimuksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.