Niksejä uppopaistamiseen

Friteeraaminen eli suomeksi uppopaistaminen eli öljyssä kypsentäminen on kotioloissa melko harvoin käytetty kypsennysmenetelmä. Valmistusmenetelmänä se vaatii hieman normaalia tarkempaa huolellisuutta, mutta taatusti maukas lopputulos kannustaa kokeilemaan.

Tässä muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon öljyssä kypsennettäessä:

1. Valitse friteeraamiseen kasvirasva. Edullisin ja laadukas valinta on tavallinen rypsiöljy. Jos öljystä haluaa makua voi valita myös viinirypälesiemenöljyn tai seesaminsiemenöljyn. Nämä ovat huomattavasti kalliimpia. Oliiviöljyä ei kannata käyttää uppopaistamiseen.

2. Valitse astiaksi hyvin kuumuutta kestävä (esim. valurautainen) korkea reunainen kattila tai pata. Teräskattila käy myös hyvin. Uppopaistamista varten on olemassa myös erillisiä rasvakeittimiä.

3. Varaa astian viereen myös kattilan kansi. Kannella tukahdutetaan mahdollinen palamaan syttynyt rasva. Rasvaa ei saa koskaan sammuttaa vedellä!

4. Rasva kuumennetaan noin 160-180 asteiseksi. Sopivan lämpötilan voi tarkistaa tiputtamalla öljyyn pala vaaleaa leipää. Jos leipä ruskistuu kauniisti, on öljy sopivan lämpöistä.

5. Rasvaa ei kannata käyttää liikaa. Tällöin oikean lämpötilan pitäminen hankaloituu. Liian vähäkään rasva ei ole hyväksi. Paistettavien tuotteiden tulee upota rasvaan.

6. Raaka-aine on hyvä poistaa rasvasta reikäkauhalla ja nostaa talouspaperilla vuoratulle laudalle / lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.

7. Varaa kaikki tarvittavat työvälineet etukäteen ennen rasvan kuumentamista työpisteen läheisyyteen. Tämä takaa rauhallisen työskentelyn kuuman rasvan kanssa.

8. Huolehdi, ettei ravan sekaan pääse vettä missään työskentelyn vaiheessa.

9. Työskentelyn lopuksi annan rasvan jäähtyä kokonaan friteerausastiassa. Siivilöi käytetty rasva pulloon suppiloa ja siivilää apuna käyttäen. Rasvan voi käyttää useamman kerran. Käytetty rasvaa ei saa kaataa viemäriin.

Friteeratut kalasuikaleet ja dippikastike

Friteeraustaikina:
0,75 dl vehnnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl leivinjauhetta
vettä

500 g lohi-, kuha- tai kirjolohifileetä

Dippikastike:
1 prk kermaviiliä
2-3 rkl karkeaa Dijon-sinappia
suolaa
valkopippuria
tilliä

Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vettä niin paljon, että syntyy paksuhko pannukakkumainen seos. Nypi kalafileestä ruodot ja leikkaa 1 cm paksuiksi noin 5 cm pitkiksi suikaleiksi. Kasta kalasuikaleet yksitellen haarukan tai atuloiden avulla taikinaa ja tiputa kuumaan öljyyn. Kala kypsyy todella nopeasti. Voit nostaa suikaleet pois heti kun friteeraustaikina on ruskistunut. Valmista dippikastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset keskenään.

Tiristettyä brie-juustoa

melko tuoretta (kovahkoa) brie-juustoa
vehnäjauhoja
kananmunaa
korppujauhoja
mantelijauhetta

Tarjoiluun:
puolukkahilloa

Leikkaa juustosta kolmion muotoisia n. 50 g paloja. Pyörittele palat kauttaaltaan huolellisesti vehnäjauhoissa, sen jälkeen vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauho-mantelijauheseoksessa. Toista sama uudelleen, jotta saat paksun ja pitävän leivityskuoren juustolle, eikä juustomassa valu kuoren läpi tiristysvaiheessa.

Kuumenna öljy ja pudota leivitetty juusto yksi kerrallaan öljyyn. Paista noin puoli -1 minuutti. Aseta juusto valumaan talouspaperin päälle. Tarjoa kuumana puolukkahillon kanssa jälkiruoaksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja