Niksejä uppopaistamiseen
Friteeraaminen eli suomeksi uppopaistaminen eli öljyssä kypsentäminen on kotioloissa melko harvoin käytetty kypsennysmenetelmä. Valmistusmenetelmänä se vaatii hieman normaalia tarkempaa huolellisuutta, mutta taatusti maukas lopputulos kannustaa kokeilemaan.
Tässä muutama seikka, jotka kannattaa ottaa huomioon öljyssä kypsennettäessä:
1. Valitse friteeraamiseen kasvirasva. Edullisin ja laadukas valinta on tavallinen rypsiöljy. Jos öljystä haluaa makua voi valita myös viinirypälesiemenöljyn tai seesaminsiemenöljyn. Nämä ovat huomattavasti kalliimpia. Oliiviöljyä ei kannata käyttää uppopaistamiseen.
2. Valitse astiaksi hyvin kuumuutta kestävä (esim. valurautainen) korkea reunainen kattila tai pata. Teräskattila käy myös hyvin. Uppopaistamista varten on olemassa myös erillisiä rasvakeittimiä.
3. Varaa astian viereen myös kattilan kansi. Kannella tukahdutetaan mahdollinen palamaan syttynyt rasva. Rasvaa ei saa koskaan sammuttaa vedellä!
4. Rasva kuumennetaan noin 160-180 asteiseksi. Sopivan lämpötilan voi tarkistaa tiputtamalla öljyyn pala vaaleaa leipää. Jos leipä ruskistuu kauniisti, on öljy sopivan lämpöistä.
5. Rasvaa ei kannata käyttää liikaa. Tällöin oikean lämpötilan pitäminen hankaloituu. Liian vähäkään rasva ei ole hyväksi. Paistettavien tuotteiden tulee upota rasvaan.
6. Raaka-aine on hyvä poistaa rasvasta reikäkauhalla ja nostaa talouspaperilla vuoratulle laudalle / lautaselle, jotta ylimääräinen rasva imeytyy pois.
7. Varaa kaikki tarvittavat työvälineet etukäteen ennen rasvan kuumentamista työpisteen läheisyyteen. Tämä takaa rauhallisen työskentelyn kuuman rasvan kanssa.
8. Huolehdi, ettei ravan sekaan pääse vettä missään työskentelyn vaiheessa.
9. Työskentelyn lopuksi annan rasvan jäähtyä kokonaan friteerausastiassa. Siivilöi käytetty rasva pulloon suppiloa ja siivilää apuna käyttäen. Rasvan voi käyttää useamman kerran. Käytetty rasvaa ei saa kaataa viemäriin.
Friteeratut kalasuikaleet ja dippikastike
Friteeraustaikina:
0,75 dl vehnnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 rkl leivinjauhetta
vettä
500 g lohi-, kuha- tai kirjolohifileetä
Dippikastike:
1 prk kermaviiliä
2-3 rkl karkeaa Dijon-sinappia
suolaa
valkopippuria
tilliä
Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää vettä niin paljon, että syntyy paksuhko pannukakkumainen seos. Nypi kalafileestä ruodot ja leikkaa 1 cm paksuiksi noin 5 cm pitkiksi suikaleiksi. Kasta kalasuikaleet yksitellen haarukan tai atuloiden avulla taikinaa ja tiputa kuumaan öljyyn. Kala kypsyy todella nopeasti. Voit nostaa suikaleet pois heti kun friteeraustaikina on ruskistunut. Valmista dippikastike sekoittamalla kaikki kastikkeen ainekset keskenään.
Tiristettyä brie-juustoa
melko tuoretta (kovahkoa) brie-juustoa
vehnäjauhoja
kananmunaa
korppujauhoja
mantelijauhetta
Tarjoiluun:
puolukkahilloa
Leikkaa juustosta kolmion muotoisia n. 50 g paloja. Pyörittele palat kauttaaltaan huolellisesti vehnäjauhoissa, sen jälkeen vatkatussa kananmunassa ja lopuksi korppujauho-mantelijauheseoksessa. Toista sama uudelleen, jotta saat paksun ja pitävän leivityskuoren juustolle, eikä juustomassa valu kuoren läpi tiristysvaiheessa.
Kuumenna öljy ja pudota leivitetty juusto yksi kerrallaan öljyyn. Paista noin puoli -1 minuutti. Aseta juusto valumaan talouspaperin päälle. Tarjoa kuumana puolukkahillon kanssa jälkiruoaksi.
Uusimmat
-
23:51
Useita kuolonuhreja ammuskelussa ostoskeskuksessa Kööpenhaminassa, 22-vuotias mies pidätetty – silminnäkijä: "Hän puhui suoraan minulle"
-
23:19
Zelenskyi myöntää Ukrainan joukkojen vetäytyneen Lysytshanskista, mutta vannoo heidän palaavan uusien aseiden kanssa – MTV seuraa sotaa
-
23:15
Lauri Markkanen ratkaisi – Susijengille voitto huikeassa trillerissä
-
22:36
Joukkokolarissa osana ollut kuski vietiin sairaalaan – F1-tallilta huojentava päivitys
-
22:26
F1-kisassa nähtiin todella vaarallinen tempaus – useita ihmisiä pidätettiin, sarjapomo menetti hermonsa
-
21:44
"En koskaan tule avaamaan niitä keskusteluja" – Ruotsin pääministeri ei kommentoi Turkille luovutettavien ihmisten määrää
-
21:40
"Tällaista ei ole ollut koskaan" – seitsemän koiraa kuoli kuumuuteen kuljetuksessa Tallinnasta Suomeen, kertovat rescuekoirayhdistykset
-
21:40
Maksoiko Ferrarin taktinen päätös Charles Leclercin voiton? Tallipomo veti pettyneen tähtikuljettajan syrjään – "Se on minun näkemykseni"
-
21:04
Suomessa yli miljoona ihmistä on kiinnostunut frisbeegolfista – MTV rantautui viheriölle selvittämään syyn
-
20:59
Mieletön mitalisade! Suomi pyyhki pöydän Cheerleadingin EM-kisoissa
-
20:59
Jäätikkö luhistui Italian Alpeilla – ainakin kuusi ihmistä kuollut
-
20:33
Kriittinen alue, jolle usein unohdetaan lisätä aurinkorasvaa – unohdatko itsekin?
-
20:22
Rutikuiva maa on kärynnyt eri puolilla maata – metsäpalovaroitus voimassa koko Suomessa
-
20:20
Karmivassa kolarissa osallisena olleen George Russellin toiminta kerää ylistystä – "Olen iloinen, että hän on kunnossa"
-
20:13
Valtteri Bottas paljasti Viaplayllä katkeran keskeytyksen syyn – "Pääasia, että tiimikaveri on kunnossa"
-
20:06
Sastamalassa uimarannan kohdalla kolmen auton kolari – kuudella vakavia vammoja, onnettomuudessa mukana neljä lasta
-
20:02
F1-kausi 2022: MM-pisteet ja tulokset
-
20:01
Onko Kaunarit-tähti Kimberlin Brown samanlainen, kuin hänen roolihahmonsa megapahis Sheila Carter? Näyttelijä paljastaa
-
19:53
Kammokolariin joutuneelta F1-kuskilta tilannepäivitys
-
19:52
Carlos Sainz onnistui dramaattisella hetkellä – F1-kisan aikana nähtiin uskomaton nousu
-
Lataa lisää