Mainos

Nikotiinikorvausvalmisteiden myynnistä kiista

Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre on ajanut nikotiinikorvausvalmisteiden myynnin sallimista kaupoissa. Suomen apteekkariliiton näkemyksen mukaan vapautus ei edistä kansanterveyttä.

Nikotiinikorvausvalmisteiden myynnin vapauttamisesta on puhjennut 100 miljoonan euron suuruinen kiista apteekkiliiton ja päivittäistavaraliiton välille. Suomen apteekkariliitto vastustaa kaupan tulemista kasvaville markkinoille. Sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre haluaa keuhkolääkärinä vapauttaa nikotiinivalmisteet ensimmäisenä itsehoitolääkkeinä kauppojen hyllyille.

- Meillä saa ostaa tupakka 40 000 myyntipisteestä, mutta tällaista korvausvalmistetta, joka auttaa tupakanpolton lopettamisessa ja nostaa lopettamisen onnistumisen kaksinkertaiseksi, sitä saa ostaa vain 801 apteekkista, Mönkäre toteaa.

- Saatavuus ei ole ongelma, jos kaikki, jotka haluaisivat lopettaa tupakanpolton ei käytä korvausvalmisteita, niin silloin on ikään kuin hoitoonohjausongelma tässä maassa, sanoo Suomen Apteekkariliiton puheenjohtaja Klaus Holttinen.

Tanskassa nikotiinikorvausvalmisteiden vapauttaminen tuplasi myynnin, mutta tupakanpoltossa ei tapahtunut mitään merkittävää muutosta. Apteekkariliiton näkemyksen mukaan vapautus ei edistä kansanterveyttä.

- Kysymys on periaatteessa päivätavarakaupan myynnin edistämisestä. Ilmeisesti tällä halutaan kattaa oluen mäyräkoiramyyntiä nollakatteella, Holttinen jatkaa.

Itsehoitolääkkeet ovat apteekeille merkittävä tulon lähde. Apteekkariliiton mukaan pahimmassa tapauksessa syrjäseutujen apteekkiverkko harvenee.

Jotkut apteekkarit ovat pitäneet ministeri Mönkärettä jäävinä, koska hänen puolisonsa kuuluu Tradekan johtajistoon. Tämän lisäksi eduskunnan nettisivuilta puuttui vielä pari päivää sitten maininta siitä, että Sinikka Mönkäre toimii Tradekan edustajistossa.

Itsehoitolääkkeiden kaupan vapauttamista pohtivat kauppa- ja teollisuusministeriön työryhmä jättää mietintönsä toukokuussa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 14.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.