Nikkaroidaan kenkähylly

Kodin säilytystiloja parannettiin nikkaroimalla kengille hylly tuulikaapin seinustalle. Talo on uudehko omakotitalo, jossa muuten on riittävästi säilytystilaa. Kenkiä kertyy kuitenkin helposti paljon ja sopivan säilytystilan järjestäminen niille saattaa olla hankalaa - varsinkin sellaisen tilan, josta ne saa otettua helposti esiin. Koska hyllylle suunnitellussa paikassa oli tilaa pystysuuntaan, pitkävartisten kenkien paikaksi päätettiin hyllyn ylälevy.

Hylly nikkaroitiin mäntyliimapuulevyistä, joita löytyy puutavaraliikkeistä monen mittaisina ja vahvuisina. Valinnanvara tarkoittaa myös sitä, että materiaalihukka pysyy vähäisenä. Hyllykön mitoiksi päätettiin 110 cm leveyttä ja 60 cm korkeutta, 120 x 30 cm levyistä leikattiin siis pois noin 10 cm. Sivulevyjen ja ylälevyn paksuus on 38 mm ja hyllyjen 18 mm.

Puuvalmiit levyt voi pintakäsitellä aivan haluamallaan tavalla, jos haluaa esimerkiksi pitää ne puun värisenä, pintaan voi vetää kirkkaan lakan. Hyllyn osat käsiteltiin lattioihin tarkoitetulla, kulutuksenkestävällä puuvahalla, joka hylkii myös kosteutta. Väriksi valittiin asunnon muuta sisustusta mukaileva tumma sävy. Vahan levittäminen on helppoa ja kuka tahansa saa varmasti aikaan hyvän pinnan.

Levitys tehdään tukevalla siveltimellä ja pinnan annetaan kuivua lämpötilasta riippuen noin 12 tuntia, minkä jälkeen käsittely voidaan tarvittaessa uusia.

Hiominen antaa kiiltoa

Suunnilleen viikon kuluttua pinnan voi vielä kiillottaa samaan tuoteperheeseen kuuluvalla kiillotustyynyllä. Hiominen suoritetaan kevyellä kädellä puun syyn suuntaisesti. Tämä antaa pintaan hivenen kiiltoa ja lisää kulutuksenkestävyyttä.

Työn kuluessa syntyy vahan tahrimia pyyhkeitä ja riepuja. Ne on hävitettävä heti, sillä tässä on itsesyttymisvaara.

Paksut levyt kiinnitettiin 4,5 x 100 mm ruuveilla, joille porattiin 4 mm terällä aloitusreiät levyjen halkeamisen ehkäisemiseksi. Ruuvin yläpäässä on hyvä olla kierteetöntä osaa, koska tällainen ruuvi kiristää kappaleet parhaiten toisiaan vasten. Kiinnitys varmistettiin lisäksi puuliimalla. Välihyllyjen kiinnittämiseen käytettiin hiukan pienempiä ruuveja, mutta niillekin porattiin samanlaiset aloitusreiät. Sitä ennen kuitenkin mitattiin ja merkittiin niiden paikat sivukappaleisiin ja hyllyt kiinnitettiin niihin alustavasti viimeistelynaulaimella.

Seinään hylly kiinnitettiin kulmaraudoilla. Siitä voi tehdä myös vapaasti seisovan huonekalun, jolloin taakse kannattaa kiinnittää takalevy.

Lisätietoja:

puuvaha - Osmocolor

www.osmocolor.com

Lue myös:

    Uusimmat