Nicaragua vapautti yli 200 poliittista vankia Yhdysvaltoihin – tuomioistuin haukkui pettureiksi

Yli 200 nicaragualaista toisinajattelijaa vapautettiin torstaina vankiloista ja lennätettiin Yhdysvaltoihin. Poliittisen vangit pääsivät vapauteen viikkoja kestäneiden Nicaraguan ja Yhdysvaltojen välisten neuvotteluiden päätteeksi.

Vapautuksen yhteydessä vapautetuilta vangeilta vietiin Nicaraguan kansalaisuus ja poliittiset oikeudet loppuiäksi. Yhdysvaltalaisviranomaiset kertoivat antavansa vapautettujen asua Yhdysvalloissa ainakin kahden vuoden ajan, minkä lisäksi heille tarjotaan terveydenhuolto ja lainopillista apua.

Asiasta päättänyt Nicaraguan itsevaltainen presidentti Daniel Ortega ei tuoreeltaan kommentoinut tapahtunutta. Pääkaupunki Managuassa toimivan vetoomustuomioistuimen puheenjohtaja kuitenkin kutsui vapautettuja isänmaan pettureiksi ja sanoi, että heidät karkotettiin maasta.

Yhdysvallat piti toisinajattelijoiden vapauttamista tervetulleena, mutta sanoi sen olleen Ortegan oma päätös, johon ei liittynyt mitään Yhdysvaltojen tekemiä lupauksia.

Nicaragua vangitsi satoja ihmisiä vuoden 2018 hallitusten vastaisten mielenosoitusten jälkeen. Mielenosoitukset tukahdutettiin kovin ottein, minkä seurauksena yli 350 ihmistä kuoli ja yli sata tuhatta ihmistä pakeni maasta.

Lisäksi kymmeniä opposition edustajia vangittiin toissa vuoden vaalien alla.

Lue myös:

    Uusimmat