New York Times on haastatellut presidentti Niinistöä: "Hän tuntee Putinin hyvin ja hän pelkää Ukrainan puolesta"

Presidentti Sauli Niinistö on viime aikoina antanut tiuhaan tahtiin Venäjään liittyviä haastatteluja muiden maiden medioille.

Sunnuntaina Niinistön haastattelun julkaisi yhdysvaltalaislehti New York Times, joka kuvaili otsikossa Niinistön tuntevan Venäjän presidentin Vladimir Putinin hyvin ja pelkäävän Ukrainan puolesta.

Lehden mukaan Niinistö on antanut neuvoja Venäjästä muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macronille ja muiden maiden johtajille.

– He tietävät, että tunnen Putinin, Niinistö sanoo lehden haastattelussa.  

Koska tilanne on sama toisin päin, joskus myös Putin on sanonut Niinistölle, että "mikset kerro läntisille ystävillesi tätä ja tätä ja tätä".

Niinistö ei kuitenkaan näe toimineensa pelkästään viestinviejänä lännen ja idän välillä, vaan hän kuvailee rooliaan enemmänkin tulkiksi, joka selittää molemmille puolille, mitä toinen ajattelee.

Niinistö kertoi lehdelle myös huomanneensa muutoksen Putinissa jo ennen tammikuista puhelinkeskustelua sekä sen jälkeen. Hänen mukaansa sekä Putinin mielentila että päättäväisyys ovat selvästi muuttuneet.

Haastatteluita ja puheluita

Niinistö myös muun muassa totesi lehden haastattelussa, että jos Ukrainan rajalle kootut venäläissotilaat astuvat maiden välisen rajan yli, Venäjälle on luvassa kovia sanktioita.

Perjantaina Niinistön haastattelun julkaisi puolestaan saksalainen Spiegel, ja jo ennen tätä Niinistö on kommentoinut Venäjää ja Ukrainan tilannetta ainakin yhdysvaltalaislehti Washington Postille.

Niinistö on viime aikoina myös keskustellut Putinin lisäksi lukuisten muiden maiden johtajien kanssa. Tammikuussa hän esimerkiksi keskusteli Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kanssa, ja viikonloppuna hän kertoi vaihtaneensa näkemyksiä Norjan pääministerin Jonas Gahr Stören kanssa.

Miten lännen ja Venäjän välit kiristyivät sodan partaalle? 17:43
Miten lännen ja Venäjän välit kiristyivät sodan partaalle?

Lue myös:

    Uusimmat