Nettipokeri kuumentaa tunteita

Pokerifirmat haluavat purkaa valtion rahapelimonopolin ja avata ovet ulkomaisille peliyhtiöille.

Valtiosihteeri Ilkka Oksala sosiaali- ja terveysministeriöstä on täysin eri linjoilla. Hänen mukaansa ovien avaaminen johtaisi muun muassa peliriippuvuuden lisääntymiseen.

Suomen rahapeliyhdistyksen puheenjohtaja, pelisivusto Bettsonin viestintäjohtaja Patrik Strangin mukaan tutkimukset ja kokemukset muista maista puhuvat monopolin purkamisen puolesta.

- Monopoli pitää murtaa, mutta ei Veikkausta ja Raha-automaattiyhdystä tarvitse poistaa Suomesta, Strang sanoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Strang puhuu vapaiden markkinoiden ja vapaan valinnan puolesta.

Valtiosihteeri Oksala puolustaa monopolia pelaajien suojelemisella ja harmaan talouden torjumisella.

- Jos esimerkiksi nettipokeri kiellettäisiin, se lisäisi laittomuuksia ja harmaata taloutta. Jos taas markkinat kokonaan vapautettaisiin, olen vakuuttunut, että se johtaisi peliongelmaisten määrän kasvuun. Paras tapa onkin sallia pelit rajoitetusti.

Rahapelimonopolilla lisäksi rahoitetaan kulttuuria, urheilua ja kansanterveyttä, Oksala muistuttaa.

"Auttaminen on monopolisoitu"

Strangin mukaan monopoli ei ole ainoa tapa suojella pelaajia ja tuoda tuloja kansanterveydelle. Strang vertaa esimerkiksi Ranskaa ja Englantia. Englannilla on vapaa pelipolitiikka, kun taas Ranska vetää tiukkaa linjaa.

- Tuoreen tutkimuksen mukaan Englannissa kulttuuri ja urheilu saavat enemmän tukea kuin militantissa Ranskassa. Ranska onkin tehnyt päätöksen purkaa monopolinsa vuonna 2010, Strang sanoo.

- Lisäksi Englannissa pelinongelmaisia on 0,6 prosenttia väestöstä, kun Suomessa luku on 1,5.

Valtiosihteeri Oksalan mukaan vapailla markkinoilla peleihin sijoitetut rahat tuovat pelaajille enemmän voittoja kuin monopolijärjestelmässä. Tästä seuraa Oksalan mukaan se, että pelien yhteiskunnalle tuoma tuki vähenee

Strang huomauttaa, että jos ulkomaiset peliyhtiöt tulisivat Suomeen, ne pitäisi velvoittaa maksamaan valtiolle esimerkiksi lisenssimaksuja.

- Nyt auttaminenkin on monopolisoitu.

EU:n komissio antoi Suomelle vuonna 2007 lausunnon, jossa kysyttiin, aikooko Suomi ryhtyä toimiin rahapelimonopolin purkamiseksi. Suomi on sen jälkeen entisestään tiukentanut arpajaislakiaan.

Nettipokerin pelaaminen ei ole Suomessa laitonta, mutta nettipokerin mainostaminen ja pelien järjestäminen on.

Jo jopa 300 000 suomalaista pelaa netissä pokeria. Suomenkielisiä pokerisaitteja on seitsemisenkymmentä.

Hallituksen esitys arpajaislain muutoksesta on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Katso myös Pokerinaamat-dokumentti:

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat