Nettikysely: Lapsen pakkosyöttö ehdottomasti väärin

Suomalaisten mielestä lapsen pakottaminen syömään on ehdottomasti väärin.

MTV:n uutisten nettikyselyn tulos on erittäin selkeä: Lasta ei saa syöttää väkisin missään tilanteessa.

Yli 85 prosenttia vastanneista sanoo tuomitsevansa lapsen pakkosyöttämisen. Suomalaisia, varsinkin perheellisiä, kuohuttanut aihe on poikinut lähes 5 000 vastausta.

Hämeenlinnan käräjäoikeus on vapauttanut syytteistä kaksi päiväkodin työntekijää, jotka olivat muun muassa syöttäneet lapsia väkisin pitämällä heitä kiinni käsistä, päästä, niskasta ja hartioista.

Pakkosyöttöjupakkaa käsitellään kuitenkin vielä Turun hovioikeudessa, sillä kihlakunnansyyttäjä ja lasten vanhemmat ovat ilmoittaneet tyytymättömyytensä tuomioon.

"Täysin sopimatonta käyttäytymistä aikuiselta"

Monet kyselyyn vastanneista, lapsen pakkosyöttöä vastustavista, perustavat näkemyksensä lapsen oikeuksiin ja siihen, että eihän aikuisiakaan syötetä väkisin, jos he eivät jostain ruuasta pidä.

mummeli: Mitäpä aikuinen pitäisi siitä, jos väkisin ruokaa suuhun ängettäisiin? Lapsi syö, jos on nälkä ruokahalua ja ellei ole, saattaapa olla että on kipeä tai ei kertakaikkiaan ole nälkäinen. Pakkosyötöstä saattaa tulla vieläpä vastenmielisyys ruokailua kohtaan myöh. esim. koulussa.

mamma: Eivät ne tarhantäditkään söis väkipakolla ja vielä omaa oksennustaan,en usko! Hävetkää hullut akat ja vaihtakaa alaa,kaatopaikan siivoojiksi joudatte.

hh: ei todellakaan! miksi lapsia saisi väkisin syöttää, jos ei aikuisiakaan..samanlailla hekin ajattelevat ja tuntevat ahdistusta. sairasta!

Todella useat vastaajat kertovat myös omista lapsuuden kauhumuistoistaan, joista on jäänyt ikuinen kammo jotain ruoka-ainetta kohtaan.

50 vuotias äitee: ei todellakaan saa väkisin syöttää! Terve lapsi syö kyllä, ja kaikista ruokalajeista lapsi ei pidä. Tiedän kokemuksesta. esim. minä en pitänyt kouluaikana maksalaatikosta, keittäjät tykkäs huonoa jos ei syönyt kaikkia, ja jäi kyllä aina lautaselle myöhästyin jopa tunnilta aina kun oli maksalaatikkoa. Enkä pidä siitä vieläkään. Hyi hitto.

3xäiti: En hyväksy pakkosyöttämistä. Olen itse ala-asteella saanut kammon ruokailutilanteista pakkosyötön takia enkä vieläkään osaa nauttia ruokailutilanteista. Pakkosyöttö on lasta loukkaavaa ja alistavaa. Ymmärrän kyllä jos lasta vaaditaan istumaan pöydässä tietty aika ja edes maistamaan ruokaa, tämähän jo kuuluu hyviin käytöstapoihin, mutta pakolla syöttäminen on väärin.

"Sehän vain saa lapsen pelkäämään ruokailua"

Vastaajat ovat myös huolissaan lapsen kehityksestä. Ulkonäkökeskeisessä ja laihuutta ihannoivassa yhteiskunnassa monet vanhemmat ovat huolissaan siitä, miten pakkosyöttö ja ruokailutilanteissa koettu ahdistus vaikuttaa tulevaisuudessa lapsen elämään.

kaba: Lasta ei pidä syöttää väkisin, johtaa anoreksiaan.

anne: Nuorilla on jo riittävän paljon syömishäiriöitä.Pakkosyöttäminen jättää pahat jäljet lapsen psyykkiseen kehitykseen.Vielä viisi vuotta sitten ekaluokan vanha naisopettaja syötti pojalleni hernekeittoa ja moitti lasta kun ei syönyt.

Myös Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeriä Mirjam Kallandia käräjäoikeuden päätös kummeksuttaa.

- Se on sikäli vaarallinen päätös, jos se antaa sellaisen signaalin, että lasten pakkosyöttäminen sopii tilanteessa, jossa ei ole kysymys terveydellisistä vaaroista. Tuskin nämä lapset olivat aliravittuja ja kuolemaisillaan. Vaikka tätä ei pidetty pahoinpitelynä, niin mielestäni tässä on ihan selkeästi kysymys väkivallasta ja väkivallan käytöstä suhteessa lapseen.

Samoilla linjoilla ovat monet vanhemmat. Pakkosyöttö tilanteessa, jossa lapsen terveys on vaarassa, saa ymmärrystä, mutta tavallisilla nykylapsilla tällaiset tilanteet ovat harvinaisia.

mimmi: Miksi pitäisi? Ei lapsi päivässä nälkään kuole. Asiasta puhuteltava vanhempia.

Isoäiti: Ei lasta eikä aikuista saa syöttää väkisin, ellei ole hengestä kyse. Lapsi voi saada elinikäisen trauman syömisen suhteen. Aikuisen lapseen kohdistuva voimankäyttö on kauheata.

"Lapsi ei kykene eikä saa päättää kaikesta"

Lapsen pakkosyöttämistä puoltaa vain 15 prosenttia vastaajista.

Heidän yleisin perustelu on se, että lapsella on nykyisin jo liikaa valtaa perheessä, ja pienellä kiukuttelulla saadaan tahto läpi asiassa kuin asiassa. Lisäksi ajatellaan päiväkodin vastuuta lapsen ravitsemisesta. Monessa vastauksessa piilee vanha sanonta: teit niin tai näin, aina väärin päin.

Lisäksi epäillään, että median antama kuva päiväkodin syöttötilanteesta on liioiteltu.

cuca: Ne on näitä äidin pikku kullanmuruja joilla on oikeus sanoa ihan kaikkeen "ei". Sitten illalla ruikutetaan äidille kun on kova nälkä ja siitä taas äiti hermostuu ja syyttää päiväkotia siitä ettei lapsi saa ruokaa. Tekee miten päin vain niin päiväkoti tai lastenhoitajahan siinä on syypää.

hemmo: Tämä pakkosyöttäminen ei varmaankaan ole ollut sen kaltainen kuin on kansan annettu ymmärtää, vaan kyseessä on oletettavasti ollut lähes normaali lapsen syöttämisyritys, joka on ollut liikaa nykyajan lellityille pienokaisille. Jos lasta viedään ulkopuoliseen hoitoon, niin pitäisi hyväksyä päiväkodissa yleisesti tarjolla olevia ruokia. Jos taas tarjotut ruoat ei lapselle kelpaa, tulisi vanhempien huolehtia siitä, että lapselle on päiväsaikaan tarjolla sellaisia ruokalajeja jotka lapsi syö, eli omat eväät mukaaan päiväkotiin.

Jotkut painottavat sitä, että pieni lapsi ei ole vielä kykenevä itse päättämään nälästään eikä makutottumuksistaan.

kiti: Ainakin omilla lapsilla on aina ollut kiire ulos ja leikkimään . Ruokailuun ei ole riittänyt malttia . Vasta kun on pakko istua ja syödä, niin muistavat että onkin nälkä.

mummi: Kyllä lasta pitää voida suostutella syömään jos ei ole syönyt pitkään aikaan varsinkin aivan pikkulapselle pitää joskus antaa ruokaa puoliväkisin. Kun pääsee alkuun kyllä lapsi sitten syö. Mutta jos nyt kertakaikkiaan ei suostu syömään, on etsittävä syytä siihen.

Monet vastanneista haluavat tehdä eron pakkosyötön ja maistamisen välille. Makuaisti kehittyy maistelemalla, mutta oksennuksen lappaminen suuhun aiheuttaa kenelle tahansa hirveän trauman.

Jos lapsi ei suostu syömään ja ruokailutilanne on selvästi lasta ahdistava, syytä tähän täytyy lähteä etsimään. Nirsoilu ja todellinen syömiskammo ovat täysin eri asioita.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat