NBA:n Kesäkatsaus, osa 1

Mikko Simon
MTV3Copyright MTV Oy 2000
Julkaistu 24.07.2001 14:31

Koripalloilijoiden ollessa kesälomalla "Kentän Laidalla Kuultua" on pitänyt hieman taukoa. Nyt kun USA:ssa on voinut istua jälleen "Kentän Laidalla", olen kerännyt kaksiosaisen kesäkatsauksen NBA-tapahtumiin...

Kesä on näytön paikka

Jos syksyisin ja talvisin rakennetaan pelaajista joukkueita, niin kesällä pelaajat yrittävät tehdä itsestään mahdollisimman hyviä rakennusaineita. Suomessa ja muualla Euroopassa joukkueet aloittavat kesäharjoittelunsa jo toukokuussa, mutta Yhdysvalloissa kesäharjoittelu oman valmentajan johdolla on hyvin rajoitettua ja useimmiten kiellettyä. Jopa lukiotasolla useimmissa osavaltioissa joukkueen pelaajat voivat pelata yhdessä, mutta joukkueen valmentaja ei saa olla tapahtumissa läsnä.

Tämä sääntö pätee myös NBA:han. Pelaajat voivat pelata kesäliigoissa, mutta he saavat harjoitella ja pelata vain muutaman viikon ajan oman seuravalmentajansa alaisuudessa. Hanno Möttölän Atlanta Hawks kokoontui heinäkuun 12. päivänä ensimmäisen kerran yhteen harjoitusleirin merkeissä, ja joukkue päätti eilen viikon mittaisen rupeaman Bostonissa pelatussa Shaw's Summer Leaguessa.

- Pitää olla tyytyväinen alkukesän aikana tehtyihin harjoituksiin, Möttölä kertoi hyvillä mielin pelien päätyttyä. - Hain eniten nopeutta, ja sitä tuntuu nyt löytyvän enemmän. Kunto kesti muutenkin hyvin harjoitusleirillä.

NBA:n järjestämissä kesäliigoissa (Shaw's sekä Salt Lake Cityssä parhaillaan käynnissä oleva Rocky Mountain Revue) joukkueet saavat peluuttaa vain kolmea sopimuspelaajaa. Kokoonpanoja täydennetään tulokkailla ja ilman sopimusta olevilla veteraaneilla. Hawksien joukkueesta Möttölä, Dion Glover, Dermarr Johnson ja Cal Bowdler olivat sopimuspelaajina mukana: Möttölä pelasi kolme ensimmäistä ottelua, Bowdler kolme viimeistä.

Atlantan joukkue pelasi Bostonin liigassa kuusi ottelua muiden NBA-joukkueiden kesäryhmiä vastaan, joista irtosi kolme voittoa.

- Matsit ovat aina aluksi vaikeita, varsinkin kun meillä oli taas melkein kokonaan uusi joukkue kasassa, Möttölä sanoi. Oli kyllä kiva päästä taas vähän mittaamaan taitojaan muita vastaan ja nähdä, että pärjää.

Möttölä esiintyikin pelaamissaan otteluissa edukseen. Hän oli koko liigan yhdeksänneksi paras pistemies 14.7 pisteen keskiarvolla, ja hän keräsi myös viisi levypalloa per ottelu. Hawksit voittivat kaksi kolmesta ottelusta Möttölän ollessa kokoonpanossa, ja tulos oli päinvastainen miehen istuessa siviileissä.

- Verrattuna viime kesän kokemukseen tuntuu siltä, että minulla oli ehkä vähän enemmän röyhkeyttä hyökkäyspäässä, Möttölä analysoi otteitaan. Tuntui ylipäätään siltä, että minua rikottiin koko ajan. Kahdessa ottelussa sain kahdeksan vapaaheittoa ja yhdessä 10, ja tuomareilta jäi varmasti viheltämättä joka matsissa monta sellaista tilannetta josta olisi pitänyt saada vaparit.

Sopimus katkolla

Möttölällä alkaa nyt toinen vuosi kaksivuotisesta sopimuksesta, eli tämä kausi on näytön paikka. Pelaamalla hyvin Möttölä voi saada reilun palkankorotuksen joko Hawkseilta tai toiselta NBA-joukkueelta. Hawksien tilanne on sinällään mielenkiintoinen, että Möttölän lisäksi Hawksien nuorista pelaajista ainakin Bowdler, Glover ja Jason Terry pelaavat myös ns. sopimusvuottaan. Terry on viimekautisten esitysten perusteella varmistanut itselleen huippusopimuksen, mutta Bowdler ja Glover ovat kumpikin olleet suuria pettymyksiä. Jos he eivät todista ansaitsevansa enemmän peliaikaa ja vastuuta tällä kaudella, heidän NBA-uransa voivat olla ohitse.

Pelikavereistaan Möttölä nosti ainakin kesäliigan perusteella Dion Gloverin esiin.

- Hän tuntui olevan varmempi pallonkäsittelyssään, eli hän on varmasti tehnyt jotain kauden päätyttyä. Mutta sitten vasta syksyllä nähdään tositilanne, kun veteraanit tulevat mukaan ja taistellaan tosissaan peliajasta.

Yksi Hawksien kesäliigavastustajista oli Washington Wizards, jonka riveissä pelasi tämän vuoden ykkösvaraus, lukiopoika Kwame Brown. Vaikka Hawks vei Wizardseja - ja Möttölä (18/3) Brownia (8/4) - mennen tullen, Möttölä oli vakuuttunut vasta 19-vuotiaan nuorukaisen tulevaisuudesta.

- En ollut nähnyt (Kwame) Brownin pelaavan tätä ennen, mutta voin sanoa, että muutaman vuoden päästä hän on varmasti kova jätkä. Pelasimme koko matsin vastakkain ja ainakin nyt sain pidettyä hänet aika hyvin. Mutta hän teki kovasti duunia ja kuunteli valmentajia eikä mussuttanut tuomareille, joten ainakin kaverin pää tuntuu olevan paikallaan.

Mitä tulee ensi kauden ennakoimiseen, Möttölä on varovaisen toiveikas. Shareef Abur-Rahimilla vahvistunut Hawks on alkukesän siirroillaan nostanut itsensä mahdolliseksi playoffs-joukkueeksi.

- Tällä hetkellä joukkueen tilanne näyttää tosi hyvältä, paitsi että me tarvitsemme ainakin kaksi takamiestä. Ennen kauden alkua meiltä lähtee varmasti pelaaja tai kaksi, Möttölä kuvaili.

- Minulla on siinä mielessä hyvä tilanne, että palkka-arvoni on kauppatilanteessa pieni, hän jatkoi. On hyvin epätodennäköistä että minut myytäisiin muualle, koska pelaajakaupoissa aina pitää tasata pelaajasopimusten arvot, ja monella muulla meidän joukkueen pelaajalla on suurempi palkka.

Eli voimme odottaa, että Hawksien ahdas etukenttä harvenee ainakin hiukan syksyn aikana.

Alkukesän voittajat ja häviäjät

Kaikki mielipiteet alkukesän aikana tapahtuneista pelaajakaupoista ja -siirroista ovat tässä vaiheessa pelkkää puhetta - todelliset voittajat ja häviäjät selviävät vasta kauden aikana, kun päästään tositapahtumiin. Silti, muutama joukkue näyttää osuneen kultasuoneen.

Atlanta Hawks: Hawks ei olisi voinut toivoa paljoa enempää alkukesältä. Joukkue sai siirrettyä kaksi suurta ja pitkää sopimusta muihin maisemiin, ja se toi tilalle All-Stars tason laiturin. Shareef Abur-Rahim on nuori ja vielä kehittyvä kaveri, joka halusi palata kotikaupunkiinsa pelaamaan. Joukkueen solmittua sopimuksen Nazr Mohammedin kanssa sillä on nyt yksi urheilullisimmista ja syvimmistä etukentistä koko itäisessä konferenssissa! Möttölänkin kannalta kauppa oli hyvä: Abdur-Rahim on nyt selvä aloittaja, ja muut taistelevat vaihtomiehen minuuteista. Kun joukkue möi Lorenzen Wrightin pois ja jätti valitsematta yhtään tulokasta, se harvensi Möttölän kanssakilpailijoita. Jo viime vuonna Möttölä nousi valmentaja Lon Krugerin suosimaksi ohi Alan Hendersonin, Cal Bowdlerin ja Chris Crawfordin. Hyvällä harjoitusleirillä Möttölä voi jälleen varmistaa paikkansa rotaatiossa, toivon mukaan seitsemäntenä tai kahdeksantena miehenä.

Sacramento Kings: Kings yllätti kaikki epäilijät ja sai solmittua uuden sopimuksen Chris Webberin kanssa. Uskoisin, että Kingsien aiemmin kesällä suorittama kauppa, jossa Jason Williams sai tehdä tilaa Mike Bibbylle, oli tärkeässä asemassa Webberin päätöksen suhteen. Se näytti hänelle, että Sacramento tähtää menestykseen eikä vain yleisön viihdyttämiseen.

Orlando Magic: Joukkue vahvistuu automaattisesti, kun Grant Hill pukee ensi kaudella Magicin paidan ylleen. Orlando tavoittelee menestystä NYT: miksi joukkue olisi muuten tarjonnut yhtään mitään Horace Grantille ja Patrick Ewingille?

New Jersey Nets: Jason Kiddin laskeutuminen 'tois' puolelle jokkee' on kuin nyrkinisku Knicks-fanien palleaan. Jos Kenyon Martin ja Keith Van Horn pystyvät pelaamaan ehjän kauden, veikkaan New Jerseyn kohentavan asemiaan roimasti. Kiddin tapainen joukkuepelaaja nostaa kaikkien muiden suoritustasoa heti.

Los Angeles Clippers: Elton Brandin saaminen oli kuin lottovoitto Clipperseille. Hän tuo tasaisuutta ja varmuutta joukkueeseen, joka on täynnä kehittyviä nuoria.

Toisten joukkueiden kohdalla tilanne ei olekaan yhtä selvä.

Toronto Raptors: Toronto poltti ison nipun rahaa tänä kesänä siinä toivossa, että se saa ensi kesänä Vince Carterin allekirjoittamaan pitkäaikaisen sopimuksen. Antonio Davis ja Alvin Williams ovat kelpoja pelaajia, mutta mitä jos Carter vähät välittää ja lähtee lipettiin? Jos Toronto olisi jättänyt heidät palkkaamatta, Carterin päätös olisi varmasti ollut selvempi, mutta tuskin Carter tekee päätöstään kahden muun pelaajan sopimuksen perusteella.

Phoenix Suns: Sunsien johto valitti, että Jason Kidd ei ollut onnistunut nostamaan joukkuetta ensimmäistä playoffs-kierrosta pidemmälle, ja joukkue tarvitsi uutta potkua. Stephon Marbury on neljä vuotta Kiddia nuorempi ja loistava pelaaja, mutta hän on ollut urallaan ainakin tähän asti varsin itsekeskeinen ja huomionkipeä. Miten sen pitäisi parantaa Phoenixia? Mietityttää muuten, kysyikö kukaan Tom Gugliottan mielipidettä kaupasta - hän ei tullut Marburyn kanssa toimeen ollenkaan Minnesotan vuosinaan.

Chicago Bulls: Tämä oli Jerry Krausen harakiri-veto. Kahden lukiopelaajan varaan laskeminen on niin suuri riski, että Krause saa automaattisesti vuoden tai kaksi armonaikaa kehittää heistä pelaajia. Jos Tyson Chandler ja Eddy Curry kehittyvat All-Starseiksi, Krause on nero. Kummassakin on roimasti potentiaalia, mutta he eivät tuo Chicagolle menestystä ainakaan pariin vuoteen.

Ensi viikolla tutustutaan paremmin NBA-toiveikkaiden kesään!

Teksti: Mikko Simon

Mikä on ollut mielestäsi mielenkiintoisin NBA-tapahtuma kesän aikana? Kirjoita vastauksesi osoitteeseen KentanLaidalla@luukku.com.

Tuoreimmat aiheesta

Koripallo