Mainos

Navigointitaidoissa puutteita - karilleajot lisääntyneet

Suomalaiset karauttavat veneensä karille yhä useammin. Karilleajot lisääntyivät viime kesän aikana 7 prosenttia. Sitä edellisenä kesänä karilleajojen määrä kasvoi peräti 15 prosenttia.

Korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa If Vahinkovakuutusyhtiöstä arvioi, että vahinkojen kasvun taustalla ovat puutteelliset navigointi- ja veneenkäsittelytaidot.

– Uusien veneilijöiden kokemattomuus on varmasti osasyy vahinkojen kasvuun. Myös satunnaisten veneilijöiden määrä tuntuu kasvavan. Lyhyttä kesää ei malteta käyttää veneilytaitojen opetteluun vaan vesille halutaan heti. Navigointivirheet, puutteelliset veneenkäsittelytaidot ja sääolosuhteiden yllättävä muuttuminen ovat yleisiä osasyitä karilleajoihin.

Vaitomaa vertaa vesiliikennettä tieliikenteeseen.

– Tuntuu, että osalla veneilijöistä on aika heikot veneilytaidot. Tuskinpa kukaan lähtisi tieliikenteeseen tietämättä mitään liikennesäännöistä, Vaitomaa hymähtää.

Jokaisen vesillä liikkujan pitäisi hallita veneen perustekniikka sekä vesiliikenteen perussäännöt. Venettä pitää osata myös käsitellä poikkeuksellisissa sääolosuhteissa ja yllättävissä tilanteissa. Lisäksi veneestä pitää löytyä kompassi ja ajantasainen kartta, ja niiden avulla täytyy tarvittaessa löytää kotisatamaan.

– Perinteiset navigointitaidot ovat edelleen tarpeellisia vesillä, koska tekniikkaan ei voi aina luottaa. Myös sään ja sääennusteiden aktiivinen seuraaminen vesillä on tärkeää, Vaitomaa muistuttaa.

Alkoholin osuudesta karilleajoihin ei ole tarkkaa tietoa. Varmaa kuitenkin on, että alkoholi heikentää kykyä huomioida muuta liikennettä ja lisää arviointivirheiden riskiä.

Karilleajot ovat Ifin mukaan yleisin venevakuutuksesta korvattava vahinko. Vahinkoja sattuu eniten heinä-elokuussa, jolloin veneilykausi on parhaimmillaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.