Nautitaan kesän herkuista

Hellitään makuhermoja uusilla perunoilla, varhaisvihanneksilla sekä tuoreyrteillä. Varhaisvihannekset ja uudet perunat ovat nyt maukkaimmillaan. Kevyt ja maistuva ateria syntyy ilman, että ruoanlaittajan pitää ahkeroida keittiössä tai grillin äärellä tuntikausia. Nautitaan nyt kesän antimista! Varhaisvihanneksia on on kiva napostella myös raakoina. Makua voi tarvittaessa lisätä dippikastikkeiden avulla. Höyryssä keittäminen ja wokkaus käyvät hyvin kesävihannesten kypsytykseen. Maku- ja hajuaisteja voidaan hemmotella lisäämällä ruokaan kypsytyksen loppuvaiheessa hienonnettuja tuoreyrttejä.

Kesävihannekset sopivat mainiosti myös grillattaviksi. Ne valmistetaan yleensä grillin laidoilla tai ylätasolla hieman miedommalla lämmöllä. Porkkanat, perunat, lantut, kyssäkaalit ja kaalilohkot kypsyvät tasaisimmin folioon käärittyinä. Grillausaika on silloin vähintään 20 minuuttia. Siivutetut kesäkurpitsat kysyvät nopeasti ja maistuvat erityisen hyville, kun ne sivellään fenkolilla maustetulla öljyllä. Tomaatit, herkkusienet ja pienet sipulit kypsyvät sellaisinaan grillin laidoilla.

Vihanneksia käännetään grillissä muutaman minuutin välein, jotta ne kypsyvät tasaisesti. Marinadiksi kasviksille sopii yksinkertaisimmillaan yrteillä ja valkosipulilla maustettu kastike.

Hellepäivän perunasalaatti

8 kypsää keskikokoista uutta perunaa

Kastike: 2 rkl öljyä 2 rkl omenatäysmehua 1 rkl omenaviinietikkaa 1/2 tl suolaa 1 dl tuoreita mausteyrttejä hienonnettuna, esim. ruohosipulia, kirveliä, persiljaa

Leikkaa perunat viipaleiksi. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja kaada perunoiden päälle. Sekoita varovasti. Tarjoa esimerkiksi savustetun kalan kanssa.

Omenainen kaalihöystö

1 kg varhaiskaalia 250 g kinkkusuikaleita 1 nippu nippusipulia 3 omenaa 1 dl hasselpähkinä- tai mantelirouhetta 2 rkl siirappia 1 tl suolaa 1/2 tl mustapippuria 1 dl hienonnettua tuoretta rakuunaa

Ruskista kevyesti padassa kinkkusuikaleet ja varsineen hienonnetut nippusipulit. Lisää suikaloitu kaali ja anna hautua kannen alla noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon omenakuutiot ja pähkinärouhe. Mausta siirapilla, suolalla ja pippurilla. Hauduta vielä noin 10 minuuttia. Mausta lopuksi hienonnetuilla yrttimausteilla.

Sillitartar ja varhaisperunat

8 uutta perunaa viipaloituna öljyä 4 valkosipulin kynttä 4 timjaminoksaa 4 persiljanoksaa 4 meiraminoksaa

Viipaloi perunat. Jaa perunat neljälle alumiinifoliolle. Sivele viipaleet öljyllä. Pane jokaiseen annokseen valkosipulin kynsi ja yrttien oksat. Kypsennä uunissa 225 asteessa noin 30-45 minuuttia. Voit laittaa perunat myös uunivuokaan ja kypsentää uunissa alumiinifoliolla peitettynä. Tarjoa sillitartarin kera.

Sillitartar

200 g sillifilettä 2 suolakurkkua 2-3 sipulia varsineen tai ruohosipulia 1 prk kermaviiliä mustapippuria

Kuutioi silli ja suolakurkut. Sekoita joukkoon hienonnettu sipuli ja kermaviili. Mausta pippurilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden tai yrttiperunoiden kera.

Lue myös:

    Uusimmat