Nato valmiina lisäämään rauhanturvajoukkojaan Kosovossa

Pohjois-Kosovossa maan viranomaisten ja aseistautuneiden ihmisten välillä on puhjennut yhteenottoja 1:49
Katso video: Kosovon pääministerin mukaan aseistautuneet hyökkääjät eivät ole "tavallisia Kosovon serbikansalaisia".

Nato on valmiina lisäämään rauhanturvajoukkojaan Kosovossa, sanoo sotilasliitto väkivaltaisten yhteenottojen jälkimainingeissa. Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kertoo valtuuttaneensa jo torstaina lisäjoukkojen lähettämisen alueelle nykyisen tilanteen käsittelemiseksi.

Jens Stoltenberg ei tarjonnut lausunnossaan tarkempia yksityiskohtia, mutta Britannian puolustusministeriö ilmoitti antaneensa KFOR-joukkojen käyttöön 500–650 sotilaan pataljoonan.

Brittiministeriön mukaan pataljoona on saapunut äskettäin alueelle harjoituksiin, jotka olivat olleet suunnitteilla jo pitkään.

– Ryhdymme aina kaikkiin tarvittaviin toimiin säilyttääksemme turvallisen ympäristön ja liikkumisvapauden kaikille Kosovossa asuville, sanoi Stoltenberg.

Nimettömänä sotilasliiton aikeita kommentoineen virkamiehen mukaan KFOR on päättänyt lisätä läsnäoloaan ja aktiivisuuttaan Kosovon pohjoisosassa, jonne serbivähemmistö on keskittynyt.

KFOR lisäsi läsnäoloaan jo toukokuussa

Virkamiehen mukaan KFOR lisäsi läsnäoloaan Kosovossa jo toukokuussa. Tuolloin alueelle lähetettiin noin 500 sotilasta, jotka on sittemmin korvattu bulgarialaisilla ja kreikkalaisilla sotilailla.

KFOR on virkamiehen mukaan valmiina tekemään tarvittaessa myös lisäsäätöjä, jotta ryhmä voisi täyttää rauhanturvatehtävänsä.

Yhdysvallat kertoi perjantaina havainneensa Serbian lisänneen merkittävästi joukkojaan Kosovon rajalla ja kehotti maata vetämään joukkonsa takaisin. Yhdysvaltain mukaan Serbia on vaarassa epävakauttaa tilanteen alueella.

Valkoisen talon tiedottaja John Kirby kertoi jo aiemmin perjantaina, että Nato on lisäämässä KFOR-kriisinhallintaoperaationsa joukkoja alueella. Hän ei kuitenkaan kertonut tarkempia yksityiskohtia Naton aikeista.

Tilanne kärjistyi jälleen viikonloppuna

Alueen tilanne on jännitteisempi kuin mitä se on ollut vuosiin. Viime viikonloppuna kosovolainen poliisi sai surmansa väijytyksessä, minkä jälkeen kosovolaiskylässä lähellä Serbian rajaa käytiin piiritystaistelu aseistautuneen joukon ja Kosovon poliisin välillä. 

Tunteja kestäneessä piirityksessä kuoli kolme serbialaista asemiestä.

Kosovo on syyttänyt tapahtumasarjasta Serbiaa, joka puolestaan pitää Kosovoa vastuullisena. Pohjois-Kosovossa asuu serbivähemmistö, jota Serbia tukee. Pohjois-Kosovon serbien mukaan heidän edustuksensa albaanienemmistöisen Kosovon hallinnossa on olematon.

Serbia ei ole tunnustanut Kosovon itsenäisyyttä. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta vuonna 2008.

 

Lue myös:

    Uusimmat