Nato ja UCK sopivat aseistariisunnasta

Kosovon vapautusarmeija UCK ja Nato pääsivät varhain aamulla Suomen aikaa sopimukseen UCK:n joukkojen riisumisesta aseista. Sopimuksen allekirjoittivat sissiliikkeen johtaja Hashim Thaqi ja Kfor-joukkojen komentaja Michael Jackson. Allekirjoitustilaisuus pidettiin Kfor-joukkojen päämajassa Kosovon pääkaupungin Pristinan liepeillä.

Sopimuksen mukaan UCK:n on noudatettava tulitaukoa, eivätkä sen sotilaat saa kantaa aseita määrätyillä alueilla. UCK:n on luovutettava 30 päivän kuluessa varastoihin kaikki aseensa paitsi käsiaseet ja metsästyskiväärit. Kaikki automaattiaseet tulee luovuttaa 60 päivän kuluessa.

Jackson tarkensi, että kyseessä on yksipuolinen sitoumus, jonka UCK:n johto on tehnyt.

Ensimmäisten 30 päivän aikana UCK on vastuussa asevarastoista ja sen jälkeen seuraa UCK:n ja Kfor-joukkojen yhteisvastuu, kunnes lopulta Kfor-joukot ottavat lopullisen vastuun aseista. UCK:n sotilailla ei sopimuksen mukaan ole lupaa kantaa aseita kahden kilometrin säteellä maanteistä eikä kaupungeissa. Sopimuksen allekirjoittamishetkestä neljän päivän sisällä UCK sulkee kaikki taistelutukikohdat, tarkastuspisteet ja taisteluhaudat sekä merkitsee kaikki maamiinat ja ansat.

Asiakirjan mukaan vapaustaisteluliike muutetaan siviilijärjestöksi. Mahdollisesti UCK:n sotilaat voisivat toimia poliiseina Kosovossa tai kansalliskaartin tapaisena elimenä. Kaikkien ulkomailta tulleiden UCK:n taistelijoiden on poistuttava Kosovosta. Lisäksi UCK suostui alistumaan Kfor-joukkojen komentoon Kosovossa.

Sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton puhui puhelimitse Thaqin kanssa. Clinton kiitti UCK:n komentajaa sopimuksesta, kertoi Valkoisen talon tiedottaja Mike Hammer. Hammerin mukaan Clinton oli puhelinkeskustelussa sanonut, että sopimus oli suuri askel eteenpäin ja että amerikkalaiset toimivat yhdessä kosovolaisten kanssa todellisen itsehallinnon saavuttamiseksi. Thaqi lupasi Clintonille, että vähemmistöjen oikeuksia tullaan kunnioittamaan Kosovossa.

UCK perustettiin vuonna 1992. Ulkomailla asuneet albaanit avustivat järjestöä taloudellisesti. Läntisten arvioiden mukaan UCK:lla on 15 000 aseistettua sotilasta. UCK ilmoittaa luvuksi 30 000.

Serbialla yhä albaanivankeja

Albaanisissien puolesta allekirjoittanut Thaqi muistutti muutaman tunnin sopimuksen allekirjoittamisen jälkeen, että albaaniälymystöä ja poliittiisia aktivisteja on edelleen vangittuna Serbiassa.

-Serbiaan on siepattu runsaasti albaaneja poliittisiksi vangeiksi, emmekä tiedä mitään heidän kohtaloistaan, Thaqi valitteli.

Thaqi vakuutti, että UCK tulee toteuttamaan oman osansa sopimuksesta: -Me haluamme riisua yhteisömme aseista. UCK:lle on annettu suuri vastuu Kosovon demokratian kehittämisessä, Thaqi jatkoi.
(STT-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat