Mainos

Nato iski ensi kertaa maajoukkoja vastaan

Viime päivien aikana Naton ilmaiskujen kohteet jugoslaviassa ovat muuttuneet. Nyt iskuja suunnataan maan teollisuutta ja liikenneyhteyksiä vastaan. Suomalaisasiantuntijan mukaan iskuja hidastaa se, että Nato koettaa välttää sekä siilitappioita että omia tappioita.

Nato ilmoitti tänään suunnittelevansa lentokoneiden ja taisteluhelikopterien määrän lisäämistä iskuissa Jugoslaviaa vastaan. Tällä haavaa iskuihin osallistuu jo yli 430 konetta. Koneiden määrän lisäämissuunnitelmista kertoi Naton Euroopassa olevien joukkojen komentaja kenraali Wesley Clark.

Nato ilmoitti tänään myös, että sen koneet olivat iskeneet ensi kerran Kosovossa olevia Jugoslavian joukkoja vastaan. Iskujen kohteena oli useita serbiosastoja, niiden joukossa myös panssaroitujen ajoneuvojen kolonna Länsi-Kosovossa.

Naton päätiedottaja Jamie Shea sanoi Brysselissä, että serbit olivat polttaneet 50 albaanikylää Kosovossa viime viikonvaihteen jälkeen. Shea toisti tiedotustilaisuudessa Brysselissä, että Nato vaatii Jugoslaviaa hyväksymään täydelleen vaatimuksensa. Jo tiistaina Nato torjui riittämättömänä Jugoslavian ilmoituksen yksipuolisesta tulitauosta Kosovossa.

Naton sotilastiedottaja David Wilby kertoi, että sotilasliiton koneet olivat pommittaneet Kosovossa mm. 7-12 ajoneuvon kolonnaan. Diplomaattilähteiden mukaan kohteena oli panssaroituja joukkojenkuljetusajoneuvoja. Iskua luonnehdittiin diplomaattilähteistä "osittaiseksi menestykseksi". Tämän iskun olivat diplomaattilähteiden mukaan tehneet brittiläiset Harrier- ja ranskalaiset Super Etendard -koneet. Naton koneet olivat myös tuhonneet kolme maassa ollutta Jugoslavian MiG-hävittäjää. Ilmaan oli noussut Nato-koneita vastaan myös kaksi muuta MiGiä, mutta ne olivat paenneet ryhtymättä taisteluun, Wilby sanoi. Kaikki Naton koneet olivat palanneet turvallisesti tukikohtiinsa, Wilby sanoi.

Viisi ehtoa

Päätiedottaja Shea sanoi, että Natolla on viisi ehtoa, jotka Jugoslavian on täytettävä ennen kuin Nato lopettaa ilmahyökkäyksensä. Serbien on ensiksikin lopetettava kaikki taistelutoimensa ja pakkokarkotukset. Lisäksi serbien on vedettävä Kosovosta kaikki armeijan ja miliisin joukot ja sallittava kansainvälisten turvajoukkojen toiminta Kosovossa. Pakolaisten on niin ikään saatava palata humanitaaristen järjestöjen suojeluksessa. Kriisin poliittisen ratkaisun pohjana on oltava Rambouillet'n rauhansopimus.

-Vain ehtojemme täydellinen toteuttaminen lopettaa ilmaiskut, Shea sanoi.

Iskuja myös Montenegroon

Nato pommitti viime yönä aiempaa raskaammin koko Jugoslavian aluetta, myös Montenegroa viikon kestäneen tauon jälkeen.

Wilby vahvisti, että Nato oli iskenyt ilmatorjuntaohjusasemaa vastaan Jugoslavian toisessa osatasavallassa Montenegrossa. Isku oli tehty itsepuolustukseksi, koska ohjusasema oli lukinnut tutkansa Naton koneita vastaan. -Meillä ei ollut maaleja eilen Montenegrossa, Wilby sanoi. Nato ei ole pommittanut viikkoon Montenegroa.

Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa kuultiin neljä voimakasta räjähdystä myöhään tiistai-iltana. Montenegron television mukaan Nato oli pommittanut Podgoricassa olevaa siltaa, joka ei kuitenkaan täysin tuhoutunut iskussa. Paikallisen radion mukaan pommit ovat osuneet myös sotilastukikohtaan Montenegron rannikolla sijaitsevassa Tivatin kaupungissa.

Kosovon serbiviranomaiset kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että ainakin kymmenen siviiliä oli kuollut Pristinassa. Belgradissa kuultiin aamulla ainakin kymmenen räjähdystä. Jo tiistai-iltana oli kuultu kolme voimakasta räjähdystä.

Naton iskujen kohteina olivat lentokentät, teollisuuslaitokset ja sotilaskohteet. Belgradin ja Kosovon lisäksi pommituksen kohteina olivat Vojvodinan maakunta pohjoisessa.

Nato jatkoi iskujaan huolimatta Serbian yksipuolisesta tulitauosta Kosovossa. Tulitauon tarkoituksena oli pysäyttää Naton ilmaiskut Jugoslaviassa. Nato torjui tulitauon riittämättömänä.

Jugoslavian virallinen uutistoimisto Tanjug ilmoitti ohjushyökkäyksestä kemian tehtaaseen Lucanin kaupungissa Keski-Serbiassa. Isku tehtiin uutistoimiston mukaan tiistai-iltana. Räjähdyksiä kuultiin myös Serbian itäosassa sijaitsevassa Borin teollisuuskaupungissa.

Räjähdyksiä kuultiin eilisillan aikana myös Kosovon pääkaupungissa Pristinassa. Viime yön iskuun osallistui sekä lentokoneita että risteilyohjuksia. Yhdysvaltojen laivasto on varannut noin 300 Tomahawk-risteilyohjusta Jugoslavian vastaisia iskuja varten. Luku sisältää jo Jugoslaviaan ammutut ohjukset.
(STT-Reuters-AFP)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.