Mainos

Namibiassa itsenäisyyden 10-vuotisjuhlat

Lounaisessa Afrikassa sijaitsevassa Namibiassa juhlitaan tänään kymmenen vuotta sitten saavutettua itsenäisyyttä. Juhallisuuksiin osallistuu useita Afrikan maiden päämiehiä. Paikalla on myös itsenäisyysprosessia kymmenen vuotta sitten johtanut presidentti Martti Ahtisaari.

Namibia

Etelä-Afrikan hallitsema Namibia itsenäistyi verisen sissisodan jälkeen vuonna 1990. Sodan jälkeen maassa on tapahtunut paljon kehitystä, mutta juhlia varjostavat myös useat ongelmat. Namibia on maailman kärkimaita HIV-tartuntojen leviämisessä; arviolta joka kymmenes namibialainen kantaa aidsia aiheuttavaa virusta.

Itsenäisyysjuhlien yhteydessä vastarintaliike Swapon entinen johtaja ja Namibian nykyinen presidentti Sam Nujoma aloittaa kolmannen virkakautensa. Namibian perustuslaki salli presidentille aiemmin vain kaksi perättäistä kautta, mutta Nujoma ajoi lakiin muutoksen, mikä on herättänyt epäilyjä hänen sitoutumisestaan demokraattiseen hallintoon.
Nujoman hallinnon suosiota on nakertanut myös päätös sekaantua Kongon demokraattisen tasavallan eli entisen Zairen sisällissotaan ja sallia naapurimaa Angolan hallituksen käyttää Namibian pohjoisosia Unita-kapinallisten vastaisessa taistelussa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.